Türkiye’nin 5. “Altın Elma” ödülü Diyarbakır’a!

Yazar Kadir Toprakkaya

TOURMAG Turizm Dergisi olarak siz değerli okurlarımız ve güzel ülkemiz için son derece önemli bir haber veriyor olmanın mutluluğu içinde olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, eninde sonunda Türkiye’nin dünya turizminde hak ettiği yere ulaşacağı müjdesini veriyoruz. Haberimizdeki haklılığımızın anlaşılması için birkaç yıl geçmesi beklenecek, ama biz şimdiden sizlerle paylaşıyoruz.

DÜNYANIN EN BÜYÜK AÇIK HAVA MÜZESİ

Bu öngörümüzün kaynağı, Türkiye’nin dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunun bir kez daha tescillenmesi oldu. 27-30 Nisan 2018 tarihleri arasında dünyanın 12 ülkesinden gelen Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) üyeleri, 2018 yılı Komite Toplantısı için Diyarbakır’ı seçti.

FIJET, ATURJET, SKAL, AKDENİZ TURİZM VAKFI

Buluşmaya FIJET ile birlikte federasyonu Türkiye’de temsil eden ATURJET, dünya turizm profesyonelleri örgütü SKAL International İstanbul Kulübü temsilcileri ve merkezi Malta’da bulunan Akdeniz Turizm Vakfı yöneticileri de katıldı. 2017 yılı içerisinde yapılan çalışmaları değerlendiren üyeler, 2018 yılı için planlanan faaliyetler hakkında da görüş alışverişinde bulundu. Diyarbakır Ticaret Odası ve TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı toplantıda büyük bir içtenlik vardı.

İNSANLIĞIN UYGARLIĞA İLK BÜYÜK ADIMI

Daha sonra Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın öncülüğünde kurulan Turizm Platformunca “İnsanlığın uygarlığa ilk büyük adımı Diyarbakır” temasıyla düzenlenen konferansa katılan konuklar, burada şehir hakkında kapsamlı bilgiler aldı.

DİYARBAKIR İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Buluşma sırasında bir de panel düzenlendi. FIJET Türkiye Başkanı Delal Atamdede’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelin katılımcıları; ATURJET Genel Sekreteri Nilgün Şirin, UFTAA İkinci Başkanı Çetin Gürcün, SKAL International İstanbul Kulübü Genel Sekreteri Can Arınel, Akdeniz Turizm Vakfı Genel Sekreteri Andrew Agius Muscat, Şanlıurfa Turizm Projesi Takım Lideri Mary McKeon ve Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun oldu.

Zerzevan Kalesi

DİYARBAKIR’A ALTIN ELMA ÖDÜLÜ

Panel sonrası Diyarbakır’da çeşitli yerleri ziyaret eden konuklar, ertesi gün Mardin yolu üzerinde bulunan, Doğu Roma İmparatorluğu’nun sınır garnizonu olarak kullandığı Zerzevan Kalesi ve altında tesadüfen bulunan Mithras Tapınağı’nı gezdiler. Geçtiğimiz yıl TOURMAG Turizm Dergisi’nin kapak konusu yaparak, başta FIJET üyeleri olmak üzere yurtdışında duyulmasını sağladığı Zerzevan Kalesi ve çevresinden çok etkilenen FIJET Başkanı Tijani Haddad, ertesi gün yapılan toplantıda “Diyarbakır, Golden Apple Ödülü’nü fazlasıyla hakediyor” diyerek, ödül için Diyarbakır’ı aday gösterdi. Haddad’ın bu önerisi diğer üyeler ve katılımcılar tarafından alkışlarla karşılanınca, “Altın Elma” ödülünün Diyarbakır’a verilmesi kesinleşti.

FIJET Başkanı Tijani Haddad

HADDAD: BURASI DIŞARIDAN GÖRÜNDÜĞÜ YA DA DUYULDUĞU GİBİ DEĞİL

FIJET Başkanı Haddad; “Avrupa ve Kuzey Afrika’nın farklı ülkelerinden yönetim kurulu üyeleriyle Türkiye’nin bu güzel bölgesini keşfetmeye geldik. Kente gelmeden önce problemli bir bölgeye gideceğimizi düşündük. Buraya geldikten sonra o kadar farklı bir imajla karşılaştık ki, herkes gayet mutlu ve her tarafta büyük bir sükunet var. Diyarbakır’ın dışarıdan göründüğü ya da duyulduğu gibi olmadığını memnuniyetle gördük. Diyarbakır’ın kültürel değerlerine sahip çıkması ve turizmin gelişmesi, sürdürülebilirliği adına çaba harcıyor olmasının yanı sıra dünya turizm sektöründe önemli bir şehir olduğunu görmüş olmaktan dolayı çok mutlu oldum” dedi.

ÖDÜL TÖRENİ EYLÜL 2018’DE

Dünyanın en saygın ve prestijli ödülleri arasında gösterilen “Altın Elma” (Golden Apple) ödülünün Diyarbakır’a verilmesi yolunda alınan ön kararın, diğer üye ülkelerin temsilcileri tarafından da onaylanmasının ardından ödülün Eylül ayı sonlarına doğru Diyarbakır’da düzenlenecek bir törenle kentin belediye başkanı veya valisine teslim edileceği bilgisi verildi.

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Coşkun

DOĞU ROMA İMPARATORLUĞU’NUN SINIR GARNİZONU

Aynı zamanda Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi de olan Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmaları ve buluntular hakkında barkovizyonlu bir sunum yaptı. Zerzevan Kalesi’nin bölgedeki ilk Roma dönemi kazısı olduğunu belirten Coşkun, geniş bir alanda yürütülen çalışmaların bölgedeki Roma varlığına ilişkin pek çok soruyu yanıtlayacağını belirterek; “Tepenin üzerinde surlar içerisinde yer alan Roma Garnizonu Zerzevan veya araştırmalarımızdan ulaştığımız sonuca göre Samachi Kalesi, 57 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş. Bu alan Roma İmparatorluğu için çok önemli. Doğu sınırını koruyor ve yaklaşık bin askerin görev yaptığını tahmin ediyoruz. Önemli çünkü, bu kale düşerse Diyarbakır ve Anadolu’nun düşmesi de gündeme gelecekti. Nitekim İslâm orduları tarafından alındığında, önce Diyarbakır sonra Anadolu fethedildi. Zerzevan kazılarının, özellikle M.S. 3. ile 7. yüzyıl arasında Roma-Sasani mücadelelerine sahne olan döneme ve erken Hıristiyanlık dönemine dair yeni bilgiler verebileceğini düşünüyoruz. Bu açıdan oldukça heyecan verici ve tarihe ışık tutacak özelliktedir” diye konuştu.

YABANCI KONUKLARLA DİYARBAKIR’I GEZDİLER

Toplantılar sonrasında Diyarbakır’ı gezmeye çıkan konuklar, özellikle Sur ilçesi ve Ulu Cami’de incelemelerde bulundu. FIJET Başkanı Tijani Haddad ve Akdeniz Turizm Vakfı Genel Sekreteri Andrew Agius Muscat’a, yakın dostu dünyaca ünlü İtalyan kompozitör Bruno Santori ve Malta Turizm Ofisi Ortadoğu Temsilcisi Mona Khalilieh Salah eşlik etti.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER