Türkiye, UNESCO’da daha görünür hale geldi

Yazar Cenay Toprakkaya

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Türkiye olarak UNESCO’nun bütün programlarına ve çalışmalarına etkin bir şekilde katıldıklarını, bunun sonucunda da Türkiye’nin çok daha görünür hale geldiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) başlangıçta devletler arası bir etkileşimin enstrümanı gibi görüldüğünü söyleyen Oğuz, teşkilatın çalışma yöntemlerinde özel sektör, sivil toplum ve özellikle yerel yönetimleri fazlaca merkeze çekmek isteyen bir katılımcılık anlayışı olduğunu belirterek; “Teşkilatın temel kuruluş amacı eğitimle insanların aydınlanmasını sağlayarak, bu aydınlanmanın refah ve kalkınmaya destek olmasını sağlamaktır. Bu hedef için de bütün toplum kesimleriyle entegre olmak ve diyalog kurmak istiyor” dedi.

UNESCOBELEDİYELERDE FARKINDALIK ARTTI

Yerel yönetimlerde UNESCO farkındalığının arttığının altını çizen Öcal Oğuz, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’ ya da ‘Öğrenen Şehirler Ağı’ programları, şehirlerin dünyayla buluşmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Öğrenen Şehirler Ağı’na Türkiye’den iki şehrimiz, Eskişehir ve Konya dahil. Yaratıcı Şehirler Ağı’nda da dört şehrimiz var. Şimdi Konya’nın ‘Kitap Başkenti Şehir’ olma hedefi var. Bu çalışmalar, yerel yönetimlerin UNESCO’da daha görünür olmasını sağlıyor. Gaziantep’in ‘Gastronomi Şehri’ olması, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin değerli çalışmalarıyla Türkiye’de önemli bir farkındalık yarattı. Bu farkındalık çok fazla şehrimizin Yaratıcı Şehir Ağı’na girmesine destek oldu. Şimdi Öğrenen Şehir farkındalığı gittikçe güçleniyor. Şehirlerimiz de uluslararası toplumla bir noktada buluşmak üzere yeni imkanlar, fırsatlar, kaynaklar, yollar ve yöntemler bulmaya çalışıyor.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER