Troas Kültür Rotaları Projesi’ne destek büyüyor

Yazar Kadir Toprakkaya

Çanakkale Valiliği himayesinde, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Güney Marmara Kalkınma Ajansı destekli “Troas Kültür Rotaları Fizibilite Projesi” ekibi, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TTYGD) yöneticileriyle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu. Caddebostan Büyük Kulüp’te gerçekleşen buluşmaya; TTYGD Başkanı Delal Atamdede, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurtoğulları, TOURMAG Turizm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya, TurizmHaberleri.com Genel Yayın Yönetmeni Nilgün Atar, Troas Kültür Rotaları Proje Koordinatörü Ali Öztüfekçi ve Hatti Travel’den Turgay Yenidünya katıldı.

Sonrasında Çanakkale’ye hareket ederek burada Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret eden ekip hem proje hakkında bilgilendirmede bulundu, hem de 15 Ocak 2019 tarihinde Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek geniş katılımlı çalıştaya davet ettiler.

Troas Kültür Rotaları
“BU PROJE, BÖLGEDE KÜLTÜR TURİZMİNİ BAŞLATACAK”

Proje Koordinatörü Ali Öztüfekçi, Proje Danışmanı ve 44 yıllık Turizmci Turgay Yenidünya, Proje Basın Danışmanı-Turizm Yazarı Nilgün Atar’ın katıldığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “İçeriği ve hedefleri açısından Troas Kültür Rotaları Projesi’nin Çanakkale turizmi ve tanıtımında çok önemli bir rol oynayacağını söyleyebilirim. Troas bölgesinin yoğun arkeolojik yerleşimleri, antik kentleri, binlerce yıllık tarihini ele alan bu rota çalışması, çok doğru ve yerinde. Bu proje, bölgede kültür turizminin başlangıcı olacaktır. Rotanın içinde antik çağlardan günümüze gelen Aziz Paul Yolu, Aeneas Yolu, Alexandria Troas, Assos, Aristo, Felsefe Okulu gibi önemli değerler, kentler arası binlerce yıllık orijinal tarihi yollar var. Apollon Smintheus’tan giden taş yolun devamının takip edilmesi lazım” dedi.

BİLGİLERİN YAYGINLAŞTIRILACAĞI BİR ROTA PROJESİ

Kültür turizmi potansiyelinin hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan, belediye olarak bu projede yapılması gerekenler kendilerine iletildiği takdirde destek vereceklerini söyleyerek, bu önemli projede işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını kaydetti. Gökhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2018 Troya yılında, bölgenin değerleri ülkemize ve tüm dünyaya anlatılmaya çalışıldı. Proje, bu çabayı genişletmiş oluyor. Olay sadece Troya değil, bu bölge. Buradan hareketle İtalya’nın kuruluşuna kadar gidiyor bu tarihi yolculuk. Bu proje, tarihimize ait bilgilerin yaygınlaştırılması açısından da önemli. Sadece yabancılara değil, kendi vatandaşlarımız için de bir bilgilendirme yolu açacak. Bu bilgileri alanlar, rotayı tamamlamak gayretine gireceklerdir. Bu işin meraklıları var. Bu potansiyel ortaya çıkmadığı için yolu bölük bölük geziyorlar. Aşil’in tümülüsü karşısında Amerikalı geliyor ve koşuyor. Bütün bunlar bu coğrafyanın kültürü.

İNSANLAR ROTALARI GEZERKEN O KÖYLERDE KALABİLMELİ

Uzun vadede proje hayata geçtiğinde, Çanakkale’nin çok kısa olan turizm sezonu çeşitlendirilip 12 aya yayılmış olacak, kırsalda köylerin hayat kalitesi yükselecek. Projede köylerimiz turistik bir rol alacak. Tevfikiye’de kadınlara pansiyonculuk eğitimi verildi. İnsanları eğitirseniz bunu yapabilirler. Köylerin altyapılarının iyileştirilmesi lazım. İnsanlar rotaları dolaşırken o köylerde kalabilmeli, köy hayatını yaşamalılar. Örneğin yerli ve yabancı turistler, zeytin toplama etkinliklerine katılabilir. Kırsalı yaşanabilir kılmak ve kente göçü engellememiz şart. Verimi düşen hayvancılık ve tarım güçlenebilir. Bu proje, tüm bunların gerçekleşmesi için önemli.”

SARPDERE KÖYÜ MUHTARI: TURİSTLER GELSE DE LOKUMLA BESLESEK

800 km, 3 bölüm, 19 etaptan oluşan projenin ilk bölümünün 300 km ve 9 etaptan meydana geldiğini belirterek fizibilite süreci hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Ali Öztüfekçi ise, köy çalışmalarından çarpıcı bir anekdotu Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a şöyle aktardı: “Sarpdere Köyü’nü proje kapsamında karlı bir günde ziyarete gittik. Köy kahvesi bile yok. 30 yıldır muhtarlık yapan Şakir Çetin ile Şapköy’e geçtik, oradaki köy kahvesinde oturup sohbet ettik. 55 nüfuslu, 20 haneli bir köy. Nüfus 70 yaş ve üzeri. Turistlerin köye gelmesi ile ilgili sorularımızı sürekli ‘O yok, bu yok. Kimse bu köye gelmez’ diye cevapladı. ‘Turistler bu köye gelse ne yaparsınız’ şeklindeki sorumuza verdiği ‘Oğlum gelseler de lokumla beslesek’ şeklindeki cevabı çok etkileyiciydi. Motto olabilecek değerde çok özel bir davetti sanki. Bu cevabı köyün içinden alabilmek çok önemliydi.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER