Mutfak Dostları Derneği’nde yeni yönetim belirlendi

Yazar Kadir Toprakkaya

Türkiye’nin köklü sivil toplum kuruluşlarından Mutfak Dostları Derneği, yeni yönetim kurulu ve başkanını seçti. 2014 yılından beri üç dönem arka arkaya başkan seçilen ve imza attığı önemli gastronomi projeleriyle tanınan Zeynep Kakınç, derneğin 2018-2020 döneminde de başkanlığına seçildi.

Ülkemizin özgün lezzetlerini ve yöresel üreticileri desteklemek adına bir lezzet envanteri oluşturulması konusunda önemli çalışmalara imza atan ve uluslararası projelerle adını duyuran Mutfak Dostları Derneği’nin yeni yönetim kurulundaki diğer görevlerin dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti: Başkan Yardımcıları Osman Serim ve Nedim Atilla, Genel Sekreter Esin Sungur, Sayman Başar Eryöner, Üyeler Alparslan Baloğlu, Ebru Erke, Oya Emerk ve Yakup Şensoy.

Mutfak Dostları DerneğiYENİ PROJELER YOLDA

Dernek Başkanı Zeynep Kakınç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Ülkemizin alanında en köklü sivil toplum kuruluşu olan derneğimize üçüncü kez başkanlık edecek olmaktan onur duyuyorum. Geçtiğimiz dönemlerde başladığımız ve titizlikle yürüttüğümüz Anadolu Lezzet Envanteri (ALE) gibi süregelen projelerimizin yanı sıra mutfak kültürüne, yerel ürün ve üreticilere destek verecek yeni çalışmalarımıza bu dönemde hız vereceğiz” dedi.

MUTFAK DOSTLARI DERNEĞİ NELER YAPIYOR?

Mutfak Dostları Derneği, bilimsel araştırmalar yaparak ve yaptırarak mutfak zenginliklerimizi, yeme-içme ve sunma adabını bütün özellikleriyle ortaya çıkarmak amacıyla kuruldu. Yurt içi ve yurt dışında mutfağımızın tanıtılmasını sağlamak, bu alanda eğitimler düzenlemek, yeme-içme ile ilgili gelişmeleri izlemek, bu tür çalışmaları özendirmek, derneğin kuruluş amaçları arasında yer alıyor. Türk mutfağı ile ilgili bilimsel araştırmaları destekleyen, çeşitli yayınlar hazırlayan, panel, konferans ve geziler düzenleyen dernek, önceden belirlenen temalar çerçevesinde hazırlanmış menülerin ikram edildiği gastronomik zenginliği olan yemekler de organize ediyor. Mutfak Dostları Derneği, “Coğrafi İşaretleme Sistemi” konulu panellerle Türkiye’nin yöresel ve özgün lezzetlerinin kalite standartlarının, üretim bölgelerinin ve kriterlerinin belirlenmesinin önemini vurguluyor.

ESSEDRA VE ALE PROJELERİ BAŞARISI

Geçtiğimiz yıllarda ulusal biyogüvenlik yasasının GDO’lu ürünler açısından sakıncalarını üyeleri ve kamuoyu ile paylaşan Mutfak Dostları Derneği, 2012-2016 yılları arasında Slow Food’un Balkan ülkelerinde gıda, sürdürülebilir kırsal kalkınma ve çevreyle ilgili faaliyet gösteren STK’larla ortaklaşa gerçekleştirdiği ESSEDRA Projesi’nin Türkiye ortağı olmuştu. Proje boyunca üreticileri organize ederek, tek çatı altında toplayıp onlara yeni pazar fırsatları yaratmayı, ürünlerinin hak ettiği değerlerini vererek yerel üreticilerin geleceğini korumayı hedefleyen “Presidia” çalışmaları yapıldı. Projenin bir uzantısı olarak devam eden Anadolu Lezzet Envanteri (ALE) kapsamında ise, Anadolu’dan yok olmaya yüz tutmuş toplam 59 adet geleneksel gıda ürünü listeye eklendi. Süreç ilerledikçe listeye eklenen ürünlerin daha da artması planlanıyor.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER