Kuşadası’nda Zeytin Festivali coşkusu

Yazar Kadir Toprakkaya

Kuşadası Belediyesi tarafından “Bolluğa, Sağlığa, Barışa!” temasıyla düzenlenen Kuşadası Zeytin Festivali başladı. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın önderliğinde geleneksel zeytin hasadını canlandıran geniş katılımlı coşkulu bir kortej yürüyüşüyle açılışı yapılan festival, renkli görüntülere sahne oldu. Kuşadası halkının da büyük ilgi gösterdiği kortejinin ardından Zeytin Festivali’nin açılış konuşmasını yapan Başkan Özer Kayalı, şunları kaydetti:

“Ölmez ağaç zeytine saygı duruşu niteliğinde hayata geçirdiğimiz Kuşadası Zeytin Festivali ile Kuşadası’nın tarih boyunca farklı kültürlerle zenginleşmiş mutfak kültürünü de öne çıkartarak, ilçemizin kültürel, gastronomik ve coğrafi değerlerine sahip çıkan bir turizm destinasyonu olarak markalaşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Kuşadası Zeytin Festivali

ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENECEK

Festivalimiz ile hem beldemizin turizm alanında rekabet gücünü artırmayı, hem de Kuşadası’nın zeytin ürünlerini herkese tanıtmayı amaçlıyoruz. Göreceksiniz, Zeytin Festivali sayesinde deniz-kum-güneşle bütünleşmiş Kuşadası turizmine gastronomiyi de ekleyerek, beldemizin tüm zenginliklerini ziyaretçilerimizle paylaşıp, Kuşadası turizminin gelişmesine ve çeşitlenmesine hizmet edeceğiz. Kuşadası’nın hayat kaynağı zeytinin bereketini kutlayacağımız Zeytin Festivali, bu noktada önemli bir misyon üstlenecek.”

HAZER AMANİ VE SOMER SİVRİOĞLU’NDAN “ZEYTİNE GÜZELLEME”

Kervansaray’ın tarihi atmosferinde gerçekleşen Kuşadası Zeytin Festivali’nin ilk etkinliği, ünlü şefler Hazer Amani ve Somer Sivrioğlu’nun “Zeytine Güzelleme” başlıklı söyleşileri oldu. Ünlü şeflerin zeytin ve gastronominin ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladıkları etkinlik büyük ilgi gördü. Festivalin ilk gününde ünlü diyetisyen ve beslenme uzmanı Dilara Koçak, zeytinyağının faydalarını ve sağlıklı beslenme sırlarını izleyenlerle paylaştı. Yunanistan’dan konuk olarak katılan ünlü şef Tolis Anastasios ve Kuşadalı şef Ozan Güngör ise, pişirdikleri geleneksel yemeklerle iki ülke arasında “zeytin dalı” uzattı.

FESTİVAL ÖZEL GASTROSHOW’LAR

Zeyinyağı tadımcısı Elvan Uysal Bottoni ve şef Aylin Yazıcıoğlu, ülkemizde ve dünyada zeytinin ve zeytinyağının önemini anlatırken; Türk ve Yunan mutfağının en önemli şeflerinden Maria Ekmekçioğlu ile Kuşadalı şef Abdullah Şeker de “Komşuda pişer, bize de düşer” dedikleri gastroshow’larıyla iki yaka mutfağını buluşturdu. TV programlarıyla tanınan şef Hümeyra Aydoğdu’nun “Yerelin Sevdalısıyız” başlıklı gastroshow’u da festival ziyaretçilerinin beğenisini kazandı. Etkinlikte ayrıca Kültür ve Turizm eski Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan ve gazeteci-yemek araştırmacısı Nedim Atilla’nın konuşmacı olarak yer aldığı “Antik Çağda Zeytin” söyleşisi gerçekleşirken, “Zeytinyağlı Sabun Yapımı Atölyesi” de büyük ilgi gördü.

FESTİVAL PAZAR GÜNÜ DE DEVAM EDİYOR

4 Kasım Pazar günü de dolu dolu bir programla devam edecek Kuşadası Zeytin Festivali’nde; “Zeytinin İzinde Tuğrul Şavkay’ın Anısına” (Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı-Türk Kahvesi Araştırmaları ve Kültürü Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim, Gazeteci ve Mutfak Dostları Derneği eksi Başkanı Ahmet Örs, Gazeteci ve Yemek Yazarı Hülya Ekşigil, Gazeteci ve Yazar Deniz Alphan) ve “Ege Zeytini Nasıl Dünya Markası Olur?” (Değirmen Eko Yatırım AŞ. Kurucu Başkanı Gürsel Tonbul, Gazeteci ve Yemek Araştırmacısı Nedim Atilla) başlıklı söyleşiler gerçekleşecek. “Öğrenciler ile Yaratıcı Zeytin ve Zeytinyağlı Yemekler Yarışması” ise, festivalin bir diğer ilgi çekici etkinliği olacak. Kuşadası Zeytin Festivali kapanışında, Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası bir konser verecek. Dünyanın bilinen en eski müzik eseri Seikilos Epitaph’ın ilk kez yorumlanacağı konser, saat 19:00’da Kervansaray’da gerçekleşecek.

Kuşadası’nın sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra zeytin özelindeki bu binlerce yıllık mirasa sahip çıkan bir destinasyon olarak markalaşmasını sağlayacak Kuşadası Zeytin Festivali, Kuşadası turizmine olumlu katkılar sağlayacak…

 

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER