Kültepe kazılarında önemli veriler açığa çıktı

Yazar Cenay Toprakkaya

Kayseri’de bulunan Kültepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan kil tabletlerden, Anadolu kadınının 4 bin yıl önce yönetim ve ticarette söz sahibi olduğu belirlendi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi, Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bölgede 1948’de başlatılan sistemli kazılarda bugüne kadar 23 bin 500 çivi yazılı kil tabletin gün ışığına çıkarıldığını söyledi. Bu büyük ve özel koleksiyonun 2014’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığına işaret eden Kulakoğlu; “Bu tabletlerin en önemli özellikleri ticari, ekonomik içerikli olmasıdır” dedi.

Kültepe

SOSYAL HAYATA İLİŞKİN VERİLER OKUNUYOR

Bunun yanında o dönemde para eden her şeyin kayıt altına alındığını anlatan Prof. Kulakoğlu; “Bu nedenle günlük hayata, sosyal hayata ilişkin de veriler elde etmek mümkün. Örnek olarak bugün de halen bildiğimiz birçok olay tabletlerde kaydedilmiş. Evlenme, boşanma, evlat edinme, mahkeme kararları gibi birçok sosyal hayata ilişkin veriyi bu tabletlerden okumak mümkün” ifadelerini kullandı.

ANADOLU KADINI 4 BİN YIL ÖNCE DE TOPLUMDA ETKİN

Kil tabletlerden, 4 bin yıl önce Anadolu’da kadınların da ticaretle uğraştığının belirlendiğini vurgulayan Fikri Kulakoğlu; “Ticaret yapan Anadolulu insanların içinde kadınların da yer alması çok önemli. Erkekler tabii ki ticaret yapıyor, Asur’dan gelen tüccarlar ticaret yapıyor ama onların dışında bir de kadınlar var. Bu kadınlar, iyi ticaret yapabilen kadınlar. Hatta birinin, burada alacağını tahsil edemediği için bin kilometre mesafedeki Asur şehrine kadar gidip hakkını aradığını, mahkemeye çıktığını biliyoruz. Yani 4 bin yıl önce Anadolu kadınının, hakkını aramak için Asur’a gittiğini bu tabletlerden öğreniyoruz. Kadın, toplum içinde de etkin ve söz sahibi. Hatta kraliçeler ticarette, devlet antlaşmalarında etkin. Bir antlaşmayı onaylamak için kralın mührü yetmiyor, kraliçenin de mührü gerekiyor” dedi.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER