Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ziyaretçi rekoru kırdı

Yazar Cenay Toprakkaya

Kadim Anadolu medeniyetlerinin yaşam tarzını, yöresel geleneklerini ve kültürel dokusunu gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kenan Yavuz Kültür Vakfı tarafından Bayburt’ta kurulan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, son 3 ayda yaklaşık 10 bin ziyaretçi ağırlayarak kendi kategorisinde bir rekora imza attı. Kenan Yavuz Kültür Vakfı Başkanı ve müzenin kurucusu iş adamı Kenan Yavuz, Anadolu kültürünün unutulmaya yüz tutan geleneksel güzelliklerini yaşatarak, kültürel ve ekonomik açıdan Bayburt’u cazibe merkezi haline getirmek istediklerini belirtti.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi yerleşkesi kapsamında köy evi, değirmenler, açık hava sineması, kapalı ve açık sergi alanları, kütüphane, köy meydanı, tandırlık, geleneksel yaşam ve ticaret alanlarından oluşan bir kompleks ortaya çıktığını vurgulayan Kenan Yavuz, gelen yoğun talep üzerine han kültürünü yaşatacak ve Selçuklu mimarisiyle genel dokuya uyumlu inşa edilen 10 odalı bir konaklama tesisini de kasım ayında hizmete almayı planladıklarını söyledi.

“DENEYİM TURİZMİ, TÜM DÜNYADA YÜKSELEN DEĞER!”
Kenan Yavuz

Yavuz, “Yaşayan Müze” sloganıyla yola çıktıkları Etnografya Müzesi’nde imece usulü tırpanla ot biçme, ot ipi olarak bilinen kem eğirme, tandırda ekmek pişirme, harman şenliği gibi etkinlikler düzenleyerek yerli ve yabancı ziyaretçilerin Anadolu insanının sade, yalın ve mutlu köy yaşamlarını tecrübe etme imkânı bulduklarını anımsattı. Deneyimsel etkinliklerin gördüğü ilgiden duydukları memnuniyeti dile getiren Kenan Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “Bize gelen, bizi yaşar söylemimiz, destinasyon tatili planlayan gezgin ruhların dikkatini çekti. Müzemiz adeta bir zaman makinesi gibi, ziyaretçilerimizi 100 yıl geriye götürüyor. O zamanlardaki köy hayatını, atalarımızın kullandığı araç ve gereçleri, lezzetli ve organik yöresel yemekleri, ateş başında sıcak sohbetleri deneyimleme, yani köklerimize dönme fırsatı sunuyor. Pandemi tedbirlerine rağmen ziyaretçi sayılarına bakıldığında, özüne dönmek isteyenlerin bizi yaşamak için akın akın bize geldiği gözlemleniyor.”

ÇİRKİN YAPILAŞMAYA KARŞI KÜÇÜK BİR DİRENİŞ

Şehirlerde, kasabalarda ve köylerdeki betonlaşma ve çirkin yapılaşmaya karşı küçük bir direniş başlattıklarını ifade eden Kenan Yavuz; Dede Korkut Masal Şenliği, Türkü Barı Geceleri Geleneksel El Sanatları Festivali, Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği gibi sosyo–kültürel faaliyetler ile memleketi Bayburt’ta bir cazibe merkezi oluşturmak istediklerinin altını çizdi.

“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MASALLARIMIZI DERLEYİP KAYIT ALTINA ALACAĞIZ”

Etnografya müzesi projesiyle toplumsal hafızaya sahip çıktıklarını belirten Yavuz, şunları söyledi: “Unutulan geleneksel masallarımızı çocuklar aracılığıyla derlemek ve kayıt altına almak istiyoruz. Müzemizde inşa ettiğimiz Dede Korkut Türk Kimliği Kütüphanesi’ni masal odası olarak kullanacağız. Çocuklarımız, düşünsel dünyalarını ve duygusal zekâlarını geliştirmek amacıyla kendi yazıp derledikleri masalları kendi arkadaşlarına anlatacaklar. Gerçekleştireceğimiz Masal Festivali’nde profesyonel masal anlatıcılarını müzemizde ağırlayarak çocuklarımızla buluşturacağız.”

“ANADOLU’NUN DNA KODLARINI GELECEK KUŞAKLARA MİRAS BIRAKMAK İSTİYORUZ”

“Kültürel atmosferimizi zehirleyen modern yaşam ve betonlaşmanın getirdiği çoraklaşmanın çok daha iyi anlaşıldığı günlerden geçiyoruz” diyen Kenan Yavuz, Anadolu kültürünün DNA’sında yer alan sevmek, paylaşmak, bölüşmek, dayanışmak, birlikte yaşamak gibi temel kavramları gelecek kuşaklara deneyimleyerek aktarmayı hedeflediklerini kaydederek; müze olarak Anadolu’nun bağrında yaşayan güzellikleri, günümüz kuşağının hafızasına nakşedecek faaliyetler düzenlemeyi ilke edindiklerini sözlerine ekledi.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi
tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER