İzmir agro & eko turizmi yeniden keşfediyor

Yazar Yaprak Gürdal

İzmir’in turizm alanında majör bir destinasyon haline gelmesi, tematik turizme bağlı. Festival turizmi, engelli turizmi, agro turizm, eko turizm, gastronomi turizmi, tematik parklara endeksli eğlence turizmi incelendiğinde İzmir, agro turizm ve eko turizm değerlerine sahip bir şehrimiz. Editörlerimizden Yaprak Gürdal (http://kucukdunya.com), Skal İzmir Kulübü Başkanı Emre Gezgin ve İzmir’in Urla ilçesinde gerçekleşen ünlü Enginar Festivali’nin yaratıcısı, çevreci, agro turizmci, müteşebbis, rehber Pelin Omuroğlu Balcıoğlu ile bu konuda görüştü.

Skal İzmir Kulübü, İzmir’i uluslararası cazibe merkezi haline getirmek amacıyla ileriye dönük, yaratıcı, efektif, sonuç odaklı “Destinasyon Zenginleştirmesine Yönelik Tematik Turizm Fikir ve Yatırım Arayışları” üzerine İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İTO, FIJET, TÜRSAB Ege, İZKA, Ege Turizm Derneği, Tarihi Kemeraltı Yatırım Derneği temsilcileriyle görüştü ve ortak işbirliği platformu kurulması konusunda prensip kararı aldı. Bu platformun amacı, önemli emek ve özveriyle yıllardır yürütülen kongre, sağlık ve gastronomi turizmi çalışmaları dışında farklı turizm şekilleri üzerine projeye yönelik somut fikirleri, birbirinden bağımsız turizmin majör aktörlerini bir çatı altında örgütleyip, inovatif bir vizyon ile şehrin gelişimine açmak olarak ifade edildi.

SİSTEMLİ BİR PLANLAMA VE PROGRAMLAMA ŞART

Skal İzmir Kulübü Başkanı Emre Gezgin, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Gerçekçi ve yenilikçi bakış açısının gerekliliği olarak, İzmir ve yöresinin uluslararası bir destinasyon haline gelmesinin, İzmir’in elindeki değerlerin tanıtımından öte enerji ve mesleki görgü, bilgi dağarcığımızın yeni turizm olanaklarına adanmasına bağlı olduğu inancını taşıyoruz. Bu yeni paradigma anlayışının meyvelerini yaklaşık 5 ila 10 sene sonra alacağımızı düşünüyor ve bu bağlamda şimdiden sistemli bir planlama ve programlamanın şehrimizin geleceği için zaruri olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda ilk çalışmamızda nitelikli turizm potansiyeline sahip Urla bölgesindeki agro ve eko turizm konusuna odaklandık. Yaptığımız titiz araştırmalarımız sonucunda, bölgede çalışmalarına ‘enginar’ üretimi ile başlayıp emeklerini zeytinyağı, orkide, keçi peyniri üretimi ile zenginleştiren ve en nihayetinde ‘festival’ ile geniş kitleleri agro turizm ve eko turizm ile buluşturan istisnai nitelikte bir turizmciyi keşfettik; Pelin Omuroğlu Balcıoğlu.

AGRO TURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR CEVHER

Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği & OLIVURLA, İzmir’e agro turizm konusunda destek olacak çok önemli bir cevher. Çiftlik, Ayerya ismini üstündeki antik medeniyetinden alarak, 1998 yılında İzmir’in Urla Yağcılar bölgesinde Erdinç ve Zerrin Omuroğlu çifti tarafından kurulmuş, Ege Üniversitesi ve UCDavis’te ziraat eğitimi alan kızları Pelin Omuroğlu’nun da katkılarıyla TURLA şirketinin bir parçası olarak faaliyetini sürdürmeye devam etmiş. Kurulduğu yıllarda ilk zeytin ağacının dikilmesi ile başlayan çalışmalar, bugün toplamda 10 bin zeytin ağacı ile üretim yapan bir çiftliğe dönüşmüş. 2003 yılında Urla’nın ilk organik tarım sertifikasını alan işletme, o günden bugüne OLIVURLA markasıyla organik zeytin ve zeytinyağı üretmeye devam ediyor. 12 ION kentinden biri olan (Urla) Klazomenai’de bulunan, M.Ö. 5-6. yüzyıla ait dünyadaki ilk Zeytinyağı İşliği’nin tarihi ve kültürel kimliğinin önemine inanıyor ve bölgeye hak ettiği değeri kazandırmak, zeytinyağ kalitesi ile anılır hale getirmek için çalışmalarına azimle devam ediyor.

BAŞARILI HİKAYELERE İLHAM KAYNAĞI

Zeytine gönül verebilecek üreticilere Urla bölgesi özelinde dikkat çekerek başarılı hikayelere ilham kaynağı olmuş, gerek lokal üreticilerin gerekse işe yeni başlayan yatırımcıların zeytinyağı kalite kriterlerinin arttırılmasına destek olmuş. ‘Urla Yarımadası Zeytin Rotaları’ oluşumuna destek vermiş, bu şekilde olgunlaşacak bir rotanın bölgede gastronomi turizmi ile birleşip, tarımın şehir baskısı altında yok olmasına engel olmak ve Urla’nın tarım turizmi ile ön plana çıkması için 6 kadın arkadaşı ile birlikte Urla’nın ilk sertifikalı organik sakız enginar üretici kimliği ile Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin kurucularından biri olarak, enginar çiftçilerinin bu festivalin asıl aktörü olmaları konusunda zeytinyağı ve enginar eşleşmeleri konularında destek vermiş.

YERELDEN EVRENSELE, TARLADAN SOFRAYA

Urla merkezde ailesiyle birlikte tarihi bir binanın restorasyonunu gerçekleştirerek, Ayerya Organik Ürünler & Cafe olarak butik bir dükkan ve tadım merkezine dönüştürülmesini sağlamış. 2010 yılından itibaren, çiftlikten gelen tüm ürünlerin bu noktada satışları ve etkinliklerle tadımların gerçekleştirilmeye başlandığı gastronomik bir destinasyon olmuş. İzmir Ticaret Borsası uzman zeytinyağı panelisti olarak aldığı eğitimlerin neticesinde, Ayerya Çiftlik’te zeytin hasadı ve zeytinyağı tadım etkinlikleri ile başlayan tarım turizm konsepti ile yerelden evrensele, tarladan sofraya giden bir yemek yolculuğu ile ulusal ve uluslararası misafirlere, temalı toplantılara, okul projeleriyle çocuklara verilen tarım eğitimi ile hizmet etmeye devam ediyor. Urla’nın agro & eko turizm ile İzmir’i dünyaya bağlaması çalışmalarının başarısının devamını diliyoruz.”

   

eko turizm

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER