İstanbul’un turizm merkezine mega yat projesi

Yazar Kadir Toprakkaya

Doğu ve Batı uygarlıklarının buluşma merkezi İstanbul’u dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getirmeye büyük katkı sağlayacak Mega Yat Projesi’nin yapımına başlandı. Proje tamamlandığında İstanbul’un ihtiyaç duyduğu mega yat limanı eksikliğini gidererek, kenti yat turizminde “hedef bölge” haline getiren, yeni yaşam ve eğlence merkezi olacak.

DATİ Yatırım Holding A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, son günlerde bir gazetede Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na atfen yer alan haberlerde, yasal hiçbir eksikliği bulunmayan Mega Yat Projesi hakkında olumsuz bir hava estirilmek istendiğini belirterek, 6 aydır devam eden inşaat çalışmalarının 7 Haziran’da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri öncesi gündeme getirilmesini manidar bulduklarını söyledi.

unnamed (5)

 

Bakırköy Belediyesi’nden 14 Kasım 2014 tarihinde alınan ruhsatla çalışmalara başladıklarını belirten Gökhan Kıran, “Belediyeye dolgu ruhsatı karşılığı yaklaşık 6 milyon lira ruhsat harcı ödedik. Bütün bu gerçeklere rağmen Bülent Kerimoğlu’nun projemize karşı takındığı tavrı kınıyoruz” dedi.

Yatırımı gerçekleştiren DATİ Yatırım Holding A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, Ataköy Marina Park Yönetim Ofisi’nde, 4 Haziran Perşembe günü yaptığı basın toplantısında proje hakkında detaylı bilgi verdi.

DATİ Holding’ten Bakırköy Belediye Başkanına Tepki

Gökhan Kıran toplantıda yaptığı konuşmada, son günlerde bazı gazetelerde Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na atfen yer alan haberlerde, yasal hiçbir eksikliği bulunmayan Mega Yat Projesi hakkında olumsuz bir hava estirilmek istendiğini belirtti.

Bakırköy Belediyesi’nin verdiği ruhsatla yaklaşık 6 aydır devam eden inşaat çalışmalarının 7 Haziran’da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri öncesi gündeme getirilmesini manidar bulduklarını belirten Gökhan Kıran, “Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun inşaatın gerçekleştirildiği alan ile ilgili kendilerine ruhsat müracaatı bulunulmadığı sözleri de kamuoyunu aldatmaya yöneliktir. DATİ Holding olarak Bakırköy Belediyesi’nden 14 Kasım 2014 tarihinde aldığımız ruhsatla çalışmalara başladık. Ayrıca belediyeye dolgu ruhsatı karşılığı yaklaşık 6 milyon lira ruhsat harcı ödedik. Bütün bu gerçeklere rağmen Bülent Kerimoğlu’nun projemize karşı takındığı tavrı kınıyoruz” dedi.

TOKİ’nin değil Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki alan

Mega yat limanının da içinde bulunduğu alanın mülkiyetinin iddia edildiği gibi TOKİ’nin değil Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün denetim, gözetim ve kullandırma hakkına sahip bir alan olduğunu belirten Gökhan Kıran, 2464 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında 1989 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edildiğini kaydetti.

Gökhan Kıran, DATİ Holding’in, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2004 yılında açtığı ihalede; 2038 yılına kadar buranın yap-işlet-devret modeli ile yapım, işletim hakkına sahip olan Ataköy Şirketler Grubu hisselerini satın aldığını hatırlattı. Gökhan Kıran, ihale şartnamesinin ayrılmaz parçasını teşkil eden projede, içinde bu mega yat projesinin de yer aldığı diğer turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi görev ve taahhüdünün yer aldığını sözlerine ekledi.

DATİ Holding’in ihale sözleşmesinde yer alan taahhütlerini yerine getirmek amacıyla gerekli izinlerin alınması için titiz bir çalışma yürüttüğünü anlatan Gökhan Kıran, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu mega yat limanı ile ilgili ön iznin 14 Temmuz 2008 tarihinde verildiğini belirtti.

ÇED Raporu için 12 kurumdan görüş ve onay alındı

Gökhan Kıran, proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınıncaya kadar gerekli görüş ve onayların alındığı kurumları şöyle sıraladı:

“Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı (DLHİ Genel Müdürlüğü), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Bakırköy Belediye Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Planlama ve Stratejik Çevresel Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Çevre Envanteri Dairesi Başkanlığı”

Kullanım izni bedelinin belirlenmesi sonrasında 24 Ekim 2014 tarihinde nihai kullanım hakkı sözleşmesinin imzalandığını belirten Gökhan Kıran, bunun ardından Bakırköy Belediyesi’nden 14 Kasım 2014 tarihinde gerekli ruhsatın alındığını ve hemen sonrasında 1 Aralık 2014 tarihinde inşaat çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.
Gökhan Kıran, “Özelleştirme İdaresi’nin sözleşmesinde yer alan şartı yerine getiriyoruz. Eğer bunu yapmasaydık, yükümlülüğümüzü yerine getirmediğimiz için bizden hesap sorulabilirdi. Projemiz içerisinde yer alan sosyal imkanlarla halkımızın daha çok kıyılardan faydalanmasına fırsat sağlayacağız. İstanbulluları denizle buluşturan ve kent turizmine de büyük katkı sağlayacak bu projeyi hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

İstanbul’a Değer Katacak Proje

DATİ Yatırım Holding tarafından gerçekleştirilen projenin tamamlanmasıyla; sayıları her yıl artış gösteren ziyaretçi yatlara ev sahipliği yapan İstanbul, yatçılık için bir “hedef bölge” olacak. Proje, aynı anda yaklaşık 400 mega yatın İstanbul’a bağlanmasına imkan sağlayacak.
Konumlandığı Ataköy’e de büyük değer katacak projede yer alan kongre merkezi, fuar alanları, spor tesisleri, lokanta, yüzme havuzları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun parkları ve eğlence merkezleri bölge halkının yanı sıra İstanbulluların kullanımına açık olacak.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER