Isparta’nın hedefi 1 milyon turist

Yazar Cenay Toprakkaya

Isparta sınırları içinde bulunan doğa harikası Gölcük Tabiat Milli Parkı’nda uygulanacak yaşam merkezi projesinde inşaat aşamasına gelindi. İhaleyi teslim alan firma, projeyi 5 yıl içinde tamamlayacak ve 24 yıl kullanım hakkına sahip olacak. Çok sayıda konseptin bir araya getirildiği projede yapılar, doğaya uygun olarak inşa edilecek. Isparta, bu projeyle Antalya’ya gelen 12 milyon turistin 1 milyonunu kente çekmeyi planlıyor.

Projeyi anlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Gölcük Tabiat Parkı’nın Isparta’ya 12, Burdur’a da 17 kilometre mesafede olduğunu belirterek; “Lojistik olarak iki il için önemli bir doğa parçası. Doğal bir krater gölü havzası aynı zamanda. Gölcük Tabiat Parkı, Isparta’nın rekreasyon ihtiyacını karşılayan bir alan konumunda. Biz bunu ileri boyutta projelendirerek Isparta ve çevresine hizmet etmesi, rekreasyon hizmetinin iyi bir kalitede verilmesini ve Isparta’nın aynı zamanda dışa açılan yüzü olması, Antalya odaklı günübirlik veya Isparta konaklamalı paket turlara öncülük etmesi amacıyla 3 yıl önce proje çalışmalarına başladık” dedi.

Isparta

YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULACAK

Proje kapsamında yöre insanının aracını rahatça park ederek, piknik alanında rahatça eğlenmesini sağlayacak alanlar oluşturduklarını belirten Yılmaztürk, şu bilgileri verdi: “Temmuz aylarından itibaren günde bin aracın girdiği dönemler oluyor. Otoparkıyla, piknik alanlarıyla yöre insanının ihtiyacına yanıt verilecek. Mescit, tuvalet, çeşme gibi hizmetler, projeye iyi bir şekilde oturtuldu. Çocuk oyun alanları, çocukların hem bedensel hem de ruhsal sağlığına hitap edecek şekilde fiberkarbon karışımından oluşan doğal malzemeler kullanılarak oluşturulacak.

MİTOLOJİ PARKI İLK OLACAK

Türkiye’de belki ilk kez Masal Dünyası ya da Mitoloji Parkı diye adlandırılan bir alan düzenlemesi yapılacak. Bu alanda Dede Korkut masalları ve Keloğlan masallarına kadar kültürümüzün kahramanlarının ve eserlerinin simgeleneceği alanlar oluşturulacak. Biz kendi öz kültürümüzü yansıtacak şeklide Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışma başlatıyoruz. Yine alanda dünyada trend olan, doğaya uygun dağ kayağı, yine gençler için macera parkını projemize yerleştirdik.

SPOR VE DOĞA TURİZMİ

Projeyi ikiye bölerek hazırladık. Bir tarafı daha çok halka açık, elmalık bölümü dediğimiz yer daha çok turizme yönelik olacak. Projede iki adet standart ölçülere sahip futbol sahası, antrenman sahası inşa ediliyor. Tensi kortları, basketbol ve voleybol sahaları, yine alanda görsellik oluşturacak iskele ve kayıkhane yapılarak, fotoğrafçıların doğa manzarası çekmesi için hizmet verecek. Gene göl yüzeyi su sporlarına açık hale getirilecek. Burada su bisikleti, su kayağı gibi su sporları yapılabilecek.

KONAKLAMA OLMAYACAK

Biz otel tarzı konaklamaları zaten burada uygun bulmuyoruz. Alan, Isparta kent merkezine çok yakın. Şimdi yeni bir yol çalışmasına başlanıyor. Dört kilometre mesafede her türlü konaklama imkanı var. Türkiye’de bu projenin örnekleri var ama, böyle geniş bir konseptte ele alınan projelendirme çalışması yok. Bizim projeyi ayrı kılan, birçok eylemin bir ada bulunup, iyi bir şekilde organize edilmesi. Bu alanlar Milli Park alanı. Bizim öz kültürümüzü yansıtması açısından Mitoloji Parkı bir ilk olacak. Yine Isparta’ya özgü gül ve lavantayı da projeye eklemeyi düşünüyoruz. Ama meyve parselleri de buraya has olacak. Burada özelikle spor kompleksi, uluslararası düzeyde hizmet edecek alanlar. Zaten talep üzerine projeye konulmuştur.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER