Hitit Krallığı, Hattuşa’da hayat bulacak

Yazar Haber Merkezi

UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası” ve “Dünya Belleği” listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Çorum’un Boğazkale ilçesinde inşa edilecek Hitit Köyü ile 3 bin 500 yıl önceki yaşantı canlandırılacak.

Doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çorum, Anadolu’nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapıyor. “Tarihi Milli Park” ilan edilen Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa; antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yeraltı geçidi, Büyükkale’deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında açığa çıkarılan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görülmeye değer mekanlar arasında yer alıyor.

Hitit Krallığı

ÖREN YERİ KUSURSUZ BİÇİMDE KORUNMUŞ HALDE

Ören yerindeki bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması nedeniyle UNESCO tarafından 28 Kasım 1986’da Dünya Mirası Listesi’ne, bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO tarafından Dünya Belleği Listesi’ne alınan Hattuşa’nın tanıtılması ve turist sayısının arttırılması amacıyla, Boğazkale Kaymakamlığı tarafından çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

İLÇE MERKEZİNE HİTİT KÖYÜ İNŞA EDİLECEK

Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, AA muhabirine Hattuşa’nın UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesinin 30. yılı dolayısıyla çeşitli proje ve etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Hattuşa’nın tanıtılması ve gelen turist sayısının artırılması amacıyla geçen yıl bir çalıştay düzenlediklerini belirten Aydoğan, ilçeye inşa etmek istedikleri Hitit Köyü projesinin çalıştaya katılan akademisyenler ile kültür ve turizm alanında çalışmalar yürüten yetkililer tarafından çok beğenildiğine dikkati çekti.

Hitit Krallığı

1 MİLYON TL’LİK YATIRIM GERÇEKLEŞECEK

İlçe merkezindeki 7 dönüm arazide kurulacak Hitit Köyü projesinin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından da desteklendiğini bildiren Osman Aydoğan, proje kapsamında 1 milyon liranın üzerinde yatırım gerçekleştirileceğini dile getirdi. Söz konusu yatırım tutarının büyük bölümünün OKA tarafından, diğer kısmının da İl Özel İdaresi’nce finanse edileceğini anlatan Aydoğan, inşaat çalışmalarına en kısa sürede başlanacağını ifade etti.

3 BİN 500 YIL ÖNCEKİ YAŞANTI CANLANDIRILACAK

Hitit köyü ile Hititlerin 3 bin 500 yıl önceki günlük yaşantısının canlandırılacağını vurgulayan Kaymakam Osman Aydoğan; “Antik kentimiz 3 bin 500 yıllık olduğu için genelde eserlerimiz temel seviyesinde. Biz de o günün şartlarını canlandırmak ve turistlerimizi burada bir gece misafir etmek için Hitit mimarisi ile büyük bir Hitit Köyü tasarladık. Aynı Hititler dönemindeki gibi tabanı taş, üzeri kerpiçten olan, Aslanlı Kapı’dan girilen, avlusu bulunan, içerisinde birçok dükkanı barındıran, o günkü kral ve taht odası, hapishanesi, ekmek fırını, demir atölyesi bulunan bir yapı inşa edeceğiz” dedi.

hitit-kralligi-hattusada-hayat-bulacak-2

TÜRKİYE’DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Proje kapsamında hediyelik satışların yapılacağı dükkanlar, seyir terası ve kafeterya da bulunacağına işaret eden Aydoğan; “Amacımız ziyaretçilere 3 bin 500 yıl önce Hititlerin nasıl yaşadığını göstermek. Tanıtım materyalleriyle 1 milyon liranın üzerinde yatırım yapılacak bir proje. Bunun şu anda Türkiye’de yapılmış bir örneği yok. İlk defa Hitit tapınak mimarisiyle bir Hitit Köyü inşa edilmiş olacak” şeklinde konuştu. Kauymakam Aydoğan ayrıca, Hititleri ve Hattuşa’nın adını yeniden duyurup ilçeyi cazibe merkezi haline getirmek istediklerini vurgulayarak, projenin tamamlanmasıyla özellikle gelecek yıldan itibaren yerli ve yabancı turist sayısında ciddi artış beklediklerini kaydetti.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER