Hadrianaupolis Antik Kenti tanıtıma hazırlanıyor

Yazar Haber Merkezi

M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğu ve M.S. 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti çalışmaları, iki yıl aranın ardından yeniden başlatıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Sualtı Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Hadrianaupolis Antik Kenti’ndeki çalışmaların yeniden başlamasından dolayı memnun olduklarını söyledi. Bundan önceki çalışmaların altyapı ve koruma amaçlı olduğunu belirten Keleş; kazıevi, ışıklandırma ve Kilise B’nin mozaiklerinin onarılması ve üstünün kapatılması işlemlerinin tamamlandığını aktardı.

KÜLTÜR TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

2017’de yapılacak çalışmaların Kastamonu Müzesi ve Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın gözetiminde devam edeceğini dile getiren Prof. Keleş, Hadrianaupolis Antik Kenti’nde ortaya çıkartılması gereken çok fazla yapı olduğunu vurguladı. Hadrianaupolis’in Antik Çağ’da bir hac merkezi olduğuna işaret eden Keleş; “Burada kiliseler, manastırlar inşa edilmiş. Hatta Antik Çağ’ın en önemli kişilerinden birisi olan sütun azizlerinden Stiylos Alpius’un doğum yeri burası. O nedenle hac merkezi olduğu için çok ciddi yapılar var. Bunlar belli bir plan dâhilinde kazılacak” dedi. Korumanın kazmaktan daha önemli olduğunu ve 5 yıldır bunu yaptıklarını ifade eden Keleş, bu alanın kültür turizmine önemli bir katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

YAKINDA ZİYARETE AÇILACAK

Ersin Çelikbaş ise Keleş’ten devraldığı çalışmaları aynı şekilde sürdüreceğini anlattı. Var olan kültür varlıklarını öncelikle korumaları gerektiğine dikkat çeken Çelikbaş; “Bu yıldan itibaren artık yeni bazı kazılar yapılacak. Yeni alanları ortaya çıkartmayı düşünüyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan biri, bu çalışmalarımızın görücüye çıkması… Bununla ilgili artık son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Bilgilendirme levhalarını da hallettikten sonra burası ziyaretçilerin hizmetine sunulacaktır” açıklamasında bulundu.

ANITSAL BİNALAR VE KÜLT ALANLARI BULUNUYOR

Eskipazar ilçesinin yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan ve Geç Hellenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerinde yerleşilmiş Hadrianaupolis’te, arkeolojik yüzey araştırmalarında 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar tespit edilmişti. Bu kamu yapıları arasında iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları bulunuyor. Kiliselerin tabanı mozaiklerle süslenirken, İncil’de adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates belgelenmişti. At, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvan tasvir edilen mozaiklerle ünlenen ve Zeugma’ya benzetilen antik kentte, 2003’te başlatılan kazı çalışmaları dönemler halinde sürdürülüyor.

Hadrianaupolis Antik Kenti

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER