”GT Hijyen Belgesi” olan restoranları tercih edin

Yazar Eren İnan

Ülkemizde Gastronomi Turizmi konusunda faaliyet gösteren ,TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TURSAB ile entegre çalışan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, koronavirüs den etkilenen turizm sektörü kaybının 1 Milyar USD’yi bulacağını açıkladı. Koronavirüs’ün etkileri sonrası tüketicinin ilk bakacağı şeyin hijyen ve GT belgesi olacağını vurgulayan Boztepe, ilk etapta havayolları, ardından seyahat acenteleri, oteller ve yeme içme işletmelerini olumsuz etkileyen sürecin tüm dünyada daralmaya yol açtığını söyledi. Boztepe, ülkemizde çok ciddi ivme kazanmış turizm sektörünün kriz sonrası en hızlı çıkışı yakalayacak sektör olduğunun altını çizdi.
Şu anda ülkemizde yeme içme sektöründen yıllık 6 milyar usd girdiğini ve hedeflerinin bu rakamı 15 milyar USD’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Boztepe, hedeflerinin tamamen değişeceğini söylerken krizden çıkınca en kısa sürede toparlanacak sektörün yine Gastronomi olacağını belirtti.

HEDEFLER %1O KÜÇÜLDÜ

Dünya Turizm verilerine göre belirlenen %5’lik büyüme hedefinin bugün %10 küçülmeye geçtiğini belirten Boztepe, ‘’fakat dünya krizi atlatırken hız kazanacak sektörlerde oyun ve oyuncuların değişecek. Ülkemizde merdiven altı çalışan kurumlar yerine hijyene dikkat eden kurumların katlanarak büyüyeceğine inanıyorum. Önümüzdeki süreçte GT Hijyen Belgesi ile restoranlara çok detaylı bir hijyen uygulaması başlatacağız.

GT Hijyen Belgesi
‘’BELGESİ OLMAYAN RESTORANTLAR TERCİH EDİLMEYECEK’’

Yaklaşık 2.5 yıl önce Türkiye Kalite Derneği ve Diversey ile yaptıkları restoran belgelendirme sisteminin öneminin bugünlerde daha iyi anlaşıldığını aktaran Boztepe, ‘’sadece restoranlara yıldız vermek ve kitap basmakla değil, top yekün içerikli bir çalışma ortalama 3 yıl sürüyor. Önce İstanbul ve Ankara’da başlayacak ‘’Restoran Derecelendirme‘’ Türk Michelini olarak dünya da marka olacak. Kriz sonrası hijyene daha da dikkat edecek olan tüketiciler kapıda GT belgesi olmayan restoranları tercih etmeyecek. Bu kriterler için Gastronomi Turizmi Derneği ve Gastro Akademi Başkanı Dr. Mesut İnan çalışmaları ve TÜRSAB Gastronomi İhtisas Komitesi Başkanı Ömer Kartın’ın araştırması sonucu ortaya çıkan GT Belgesi için ailelerinizi güvenle götürebileceğiniz yerler listesini yakında açıklayacağız.’’

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER