Ezine Kaymakamı’ndan Troas Kültür Rotaları Projesi’ne destek

Yazar Kadir Toprakkaya

Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna’yı makamında ziyaret eden Troas Kültür Rotaları Projesi Genel Koordinatörü Ali Öztüfekci ve Proje Danışmanı Nilgün Atar, proje ile ilgili bilgilendirme ve görüş alışverişinde bulundu. Projelerin henüz başlangıç aşamasındayken tüm yerel paydaşlarla işbirliği içinde yürütülmesinin çok önemli olduğunu belirten Ali Öztüfekci, şunları söyledi:

“Çanakkale merkezden başlayıp Kazdağları, Lapseki, Gelibolu, Bolayır’dan geçip, Bozcada ve Gökçeada’yı kapsayacak şekilde geniş bir coğrafyayı kapsayan; 600 km, 19 etap ve 3 bölümlü Troas Kültür Rotaları Projesi’nin birinci bölüm fizibilite aşamasında gerek rotanın geçtiği 55 köydeki muhtar ve köylülerle, gerek yerelde 15 kurum ve kuruluş yetkilisi ile yapılan görüşme ve anketler çalışmalarımıza büyük katkı sağladı, projeyi ayrı bir yere taşıdı. Zira, genelde projelerin sonuna gelindiğinde paydaşlara bilgilendirmeler yapılır. Oysa en baştan birlikte ve ortak görüşle hareket edebilmek, projenin hızla ve sağlıkla ilerlemesi açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle de Ezine Kaymakamı Ali Ekrem Tuna’yı makamında ziyaret ederek, proje hakkında bilgilendirmede bulunduk, sorularını yanıtladık ve işbirliği planlarını görüştük.”

Troas Kültür Rotaları

KAYMAKAM TUNA: VATANDAŞLAR BİRER TURİZM NOKTAMIZ OLACAK

Projenin uygulamaya geçtiğinde bölgede nasıl bir değişim oluşturabileceği konusunda görüşlerini aktaran Ezine Kaymakamı Tuna ise şu açıklamalarda bulundu: “Bölge tarihi, kültürel ve doğal değerler açısından büyük bir hazine üzerinde. Bu saklı hazinenin unsurları arasında gerekli etkileşimi alt yapı yatırımlarından başlayarak, yöre insanlarının turizme olan yatkınlıkları ve eğilimlerini, bu konudaki eğitim ve birikimlerini en üst düzeye çıkaracak şekilde muazzam bir turizm potansiyeli oluşturulacağını düşünüyorum. Daha doğrusu bu potansiyeli çok iyi düzeyde işleyeceğimize ve bölgeye gelir sağlayacağımıza inanıyorum. Buradaki çalışmalar belli bir noktaya geldikten sonra önünde dursanız duramazsınız, piyasa ve özel sektör bunu alır götürür. Önemli olan bunu belli bir noktaya getirebilmek. Rota üzerindeki bütün köylerde alt ve üst yapı çalışmalarını yaptıktan sonra insanların turizme olan motivasyonlarını, gelecek planlamalarını şekillendirmek önemli. Oradaki vatandaşlara dokunmak lazım. Zira onlar turizm ajansımız gibi çalışacak, birer turizm noktamız olacaklar. Proje kapsamındaki bu çalışmaların geleceğe dönük çok büyük bir fonksiyon üstleneceklerine inanıyorum.”

“BİNLERCE YILIN TARİHİ BİRİKİMİ ÜZERİNDE YAN GELİP YATAMAYIZ”

Anadolu’yu hem tanımak hem içselleştirmek gerektiğini, dünyaya doğru tanıtılmasının hepimizin sorumluluğu olduğunu belirten Kaymakam Ali Ekrem Tuna; “On binlerce yıllık yaşamın farklı evrelerinin geçtiği bu coğrafyada o kadar çok yüzümüz var ki, bu proje sadece bir yüzümüzü gösterecek. Binlerce yılın birikimi üzerine yan gelip yatamayız. Bu birikimi insanlığın ortak hazinesi ve mirası olarak görüp, gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir sorumluluğumuz var. Troas Kültür Rotaları Projesi de çok önemli bir tanıtım yüzümüz olacaktır.”

“BÖLGE, KÜLTÜR TURİZMİ İLE YÜKSELECEK”

Turizmde belli bir ivmeyi yakaladıktan sonra hareketlenme, yapılanma ve organizasyon başladığını, insanlara bu tabloyu göstermek gerektiğini kaydeden Tuna; “Troya yılına rağmen halen turizmin bölge ekonomisini yükselteceği yönünde bir inanç oluşmadı. Nedeni ise yaz sezonunun kısa olması. Oysa kültür turizmi için mevsim kısıtlayıcı bir faktör değil. Her dönem, 365 gün yapılacak bir faaliyettir. Bölgede turizm, deniz ve güneşle algılanıyor. Belki zamanla bu işin böyle olmadığını, her mevsimde belli bir hareketlilik sağlandığı görüldüğünde durum değişecektir” dedi.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER