Oktay Emlik

Çukurovalı kadınların nar ekşisi mesaisi

Çukurovalı kadınların nar ekşisi mesaisi
Yazı boyunu düşür Yazı boyunu yükselt Font boyutu Yazdır

Çukurova’da ev hanımlarının hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine katkı için her yıl kış hazırlıkları kapsamında yaptıkları nar ekşisinin zorlu üretim süreci başladı. Özellikle son yıllarda yemek ve salatalara lezzet katmak için tercih edenlerin sayısının artmasıyla adeta sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor.

Çukurova yöresinde kadınlar tarafından binbir emekle üretilen ekşinin sofralara uzanan yolculuğu birçok zahmetli süreci içeriyor. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde de ev hanımları, kış mevsimine hazırlık ve aile bütçesine katkı amacıyla ekşi yapıyor. Dalından tek tek topladıkları narları ikiye bölen kadınlar, daha sonra sopalarla vurarak nar tanesini kabuğundan ayıklıyor. Nar tanelerini çuvallara koyan kadınlar, ezerek çıkardıkları suyunu koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatıyor.

10-15 KİLO NARDAN BİR KİLOGRAM EKŞİ ELDE EDİLİYOR

Yaklaşık 10-15 kilogram nardan bir kilogram elde edilebilen ekşi, son olarak soğutularak şişeleniyor. Bir kısmını evde kullanmak için ayıran ev hanımları, ihtiyaç fazlasını ise satıyor. Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yörede her yıl eylül ve ekim aylarında kış için hazırlık yapmaya başlayan ev kadınlarının ekşi ürettiğini söyledi.

Son yıllarda nar ekşisine talebin arttığına dikkati çeken İspir, “Kadınlar ekşinin bir kısmını evlerinin ihtiyacı için ayırıyor, bir kısmını da aile bütçesine katkı için satıyor. Son dönemlerde talebin artması kadınları da sevindiriyor. Kadınlar zahmetli bir süreçten sonra elde ettikleri ekşinin litresini 30-35 liradan satıyor.” diye konuştu. İspir, ekşi üretiminde kullanılan narların tanelerinden geriye kalan posanın hayvan yemi olarak değerlendirildiğini, kabuğunun da yakacak olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.

nar

VAZGEÇİLMEZLERİMİZ ARASINDA

Ev hanımlarından Fatma Türkmenoğlu da dalından topladıkları narın zahmetli yolcuğun ardından sofralarına ekşi olarak geldiğini söyledi. Yörede kadınların nar ekşisini mutfaklarından eksik etmediklerini belirten Türkmenoğlu, “Nar ekşisi bizim vazgeçilmezimiz arasında bulunuyor. Zahmetli bir ürün olduğu için değeri de yüksek. Yemeklerimize ve salatalara lezzet katan bu ürünü hediye olarak götürdüğümüz zamanlar bile oluyor.” şeklinde konuştu.

Bir Cevap Yazın

vakıf taşdelen su

noyadecor