Akşemseddin diyarı: Göynük

Yazar Reha Kadak

Yeni bir çağ açıldı; Mehmet’in surları toplarla döverek toprak ettiği, toprağı deniz ettiği tarihte. Tarihin yönünü değiştiren bu olguda katkısı olan büyük ilim adamı Akşemseddin’in diyarı Göynük.

Bolu iline bağlı bu ilçe; tahta oymacılığı, ilin ilk coğrafi işaretli Göynük Tokalı Örtmesi ve uğut marmelatı ile ön plana çıkıyor. Küçük bir kasaba havasında, şirin bir yer Göynük. Beyaz evler üzerinde duran ahşap kapı pencerelerin doğallığı, konakların alt katlarında bulunan dükkanların şirinliği, dikkat çeken diğer güzelliklerinden. Sokaklarda gezmeye başladığınızda Safranbolu’ya benzetiyorsunuz, fakat buranın kendine özgü bir havası olduğunu anlamak uzun sürmüyor.

OTANTİK DOKU EŞLİĞİNDE GEÇMİŞE YOLCULUK

Simgeleşen Zafer Kulesi, Göynük’e kuşbakışı göz atmak için en güzel yerlerden biri. İkincisi ise, imama görünmeden çıkacağınız minare. Dükkanları gezerken ahşaptan yapılma kaşıklar, mahlekler, tahta oymacılığına ait işler görmek mümkün, tabi bunları zanaatkarların sıcak sohbetleri eşliğinde yapmak keyfimize keyif katıyor. En çok dikkat çeken ise, konakların içinde yapacağınız gezinti, hatta iki yüzyıla yakın geçmişi olan bir konakta kalmak bile mümkün. İşte o esnada zaman makinasına biniyor, o otantik dokunun içinde geçmişe yolculuğa çıkıyorsunuz.

DOĞA HARİKALARI GÖRÜLMEYE DEĞER

İlçe sınırları içerisinde bulunan, doğanın adeta bir lütfu olan Çubuk Gölü ve kenarında bulunan yeldeğirmenleri; eski, paslı zırhları, kılıçları kuşanıp savaş açmanızı bekliyorlar. Görmeniz gereken diğer bir göl de Sünnet Gölü. Göynük’ten ayrılmadan önce buraya değer katmış Akşemseddin’i ziyaret edip, bizlere kazandırdığı değerleri unutmadığımızı hatırlatarak dua etmemiz bir borç…

Yazı ve fotoğraflar: Uğur DEMİRBİLEK

Akşemseddin diyarı Göynük

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER