68. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türk ulusal standı açıldı

Yazar Haber Merkezi

Bu yıl 68.’si düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkiye ulusal standının açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, Frankfurt Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Osman Şahin, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ve yayıncı birlikleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.

Frankfurt Kitap Fuarı

POTANSİYELİ KEŞFET

Açılışta konuşan Hamdi Turşucu, kitap fuarlarının sadece ekonomik alışveriş yapılan yerler olmadığını belirterek, bu fuarların bir ülkenin kendi kültürel, edebi ve sanatsal müktesebatını ifade ettiği yerlerin başında geldiğini söyledi. Ulusal stanttaki “Potansiyeli Keşfet” sloganına dikkati çeken Turşucu; “Sloganda da ifade edildiği üzere Türkiye, potansiyeli keşfedilecek büyük bir ülke artık. Zira biz burada İTO, yayıncılarımız ve özel yayıncılarımızla beraber, kendi yerlerini de açtılar, yerel yönetimlerimizle beraber 500 metrekarenin üzerinde toplam alana sahip stantlarımızla bulunuyoruz” dedi.

frankfurt-kitap-fuarinda-turkiye-ulusal-standi-acildi-5

TÜRKİYE, DÜNYANIN EN ÇOK ISBN ÜRETEN 10. ÜLKESİ

Hamdi Turşucu, Türkiye’nin artık yüzyılın başındaki 15 bini bile bulmayan kitap çeşitliliğine sahip bir ülke olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Türkiye, 56 binin üzerindeki Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) ile dünyanın 10. sıradaki en fazla ISBN üreten ülkesidir. Yine yüzyılın başında kişi başına belki 4 kitap bile düşmeyen bir ülkeyken, geçen sene itibariyle 621 milyonu bulan kitap sayısıyla kişi başına düşen kitap sayısını 2’ye katlamış bir ülke haline gelmiştir. 4 bin 300’ün üzerindeki yayınevleriyle, 55 civarındaki ulusal gazetesiyle, 258 televizyonuyla, 2 bin 300’e yakın yerel gazetesiyle Türkiye kocaman bir kültür, edebiyat ve sanatın üretildiği coğrafyadır.”

frankfurt-kitap-fuarinda-turkiye-ulusal-standi-acildi-3

FUARDA 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ SERGİSİ DE YER ALACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Kitap Fuarı’na 228 metrekaresi “Türkiye Ulusal Standı” ve 92 metrekaresi de “Çocuk Yayınları Standı” olmak üzere toplam 320 metrekarelik alanda iki ayrı stant ile katılım sağladı. Ulusal standın hemen yanında yer alan İstanbul Ticaret Odası’nın standında Türkiye’den 12 yayıncının kitaplarını sergileyebileceği ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yayıncılarla iş görüşmeleri gerçekleştirebileceği bölümler oluşturuldu. Türkiye ulusal standında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sergi çalışması da yer alıyor. Türkiye’nin son 10 yılda yayıncılık alanında kat ettiği ilerlemenin, kültürel üretimdeki süreklilik ve zenginliğin ön planda yer alacağı sergide, darbe teşebbüsünün Türkiye’nin kültürel gelişimini durduramayacağı vurgulanacak.

frankfurt-kitap-fuarinda-turkiye-ulusal-standi-acildi-1

YAZAR VE AKADEMİSYENLER PANELLERDE KONUŞACAK

Fuar esnasında Doğan Hızlan, İskender Pala ve Adnan Özer’in konuşmacı olarak yer alacağı “Darbenin Panzehiri Kültürdür”; Alev Alatlı, İlber Ortaylı, Ayşe Böhürler, Orhan Miroğlu ve Ceren Kenar’ın yer alacağı “Kısık Sesler” panellerinin yanı sıra Mehmet Mollaosmanoğlu’nun son romanının tanıtılacağı söyleşi düzenlenecek.

frankfurt-kitap-fuarinda-turkiye-ulusal-standi-acildi-6

frankfurt-kitap-fuarinda-turkiye-ulusal-standi-acildi-4

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER