300 yıllık Arap Hamamı’nda restorasyon başladı

Yazar Cenay Toprakkaya

Bursa’nın özellikle kültür turizminden hak ettiği payı alması için 2 bin 300 yıllık Britanya surlarından 8 bin 500 yıllık arkeolojik bölgelere, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği yapılara kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yüzlerce yıllık geçmişi bulunan bir tarihi eseri daha ayağa kaldırıyor.

Küçük Kumla’da “Arap Hamamı” diye bilinen ve 300 yıl önce yaptırıldığı tahmin edilen tarihi eserin yeniden hizmete alınması yönündeki restorasyon çalışmalarına başlandı. Eski kimliğine dönmek için gün sayan tarihi hamamda incelemelerde bulunan Başkan Recep Altepe, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını söyledi. En büyük zenginlik kaynağının kentlerin ziyneti olan tarihi eserler olduğunu belirten Altepe, tüm dönem eserlerinin son birkaç yıl içerisinde ortaya çıkartıldığını hatırlattı.

Arap Hamamı

BURSA ARTIK EVRENSEL BİR DEĞER

Ayağa kaldırılan tarihi ve kültürel mirasla Bursa’nın artık evrensel bir değer haline geldiğini ifade eden Recep Altepe, şimdi de ilçelerdeki tarihi eserlerin restore edilmesi yönünde çalışmalara yoğunlaştıklarını, bunlardan birinin de Arap Hamamı olduğunu kaydetti. Hamamın yaklaşık 300 yıl önce yaptırıldığını ve yüzlerce yıl işlevi doğrultusunda hizmet verdiğini belirten Altepe, 20 yıl önce tarihi eserin kullanılamaz hale geldiğini; kubbeleri çatlayan, bakım geçirmesi muktedir olan hamam için harekete geçtiklerini ve proje çalışmalarını tamamlayarak restorasyona başladıklarını söyledi.

KÜLTÜR-SANAT FAALİYETLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Duvarlarındaki sıvalar dökülerek orijinal derzleri açılan, soğukluktan ılıklık bölümüne, sıcaklık bölümünden külhana kadar hamamdaki tüm bölgelerin elden geçirildiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe; “Burada sil baştan bir düzenleme yapıyoruz. Kubbedeki çatlaklar, dikiş ve enjeksiyonlarla birlikte tamir ediliyor. Makaralı kemerler, tonozlar ve kubbeleriyle burası kendine has özelliği olan anıtsal yapıdır. İnşallah başlattığımız çalışmalar kısa süre sonra bitecek. 300 yıllık bu eser, bundan sonra sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapıldığı merkez olacak. İnsanımıza hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER