2015 yılında uzay turizmi başlıyor

Yazar Kadir Toprakkaya

Uzay seyahatlerinin Türkiye organizatörü VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, Türkiye’den de 8 kişinin başvurduğu uzay seyahatinin ilkinin gelecek yılın ilk yarısında yapılacağını açıkladı.

SCX şjrketinin X-Cor Lynx Uzay Roketi’nin Türkiye temsilciliğini üstlenen VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, yaptığı açıklamada, 4 yıl önce planlanan uzay yolculuğunun ilk uçuşunun bu yılın sonunda yapılmasının öngörüldüğünü, ancak bazı eksiklikler nedeniyle 2015’in ilk yarısına ertelendiğini söyledi.

Uzaya gönderilecek roketin çok farklı bir teknolojiye sahip olduğunu beelirten Pirinçcioğlu, “Yerden roket olarak kalkıyor ve kendisi iniyor. Bu, uzay turizminin birinci adımı” dedi.

Uzaya gideceklerin yaklaşık 7 dakika yer çekimsiz ortamda kalacağını aktaran Pirinçcioğlu, “Yerküreden hareket, dönüş toplam bir saatlik heyecan. Çok ilgi duyuluyor. Uzay turizmi için şu anda dünyada bin kişi bunu talep etmiş ve parasını vermiş. Uzaya yolculuk yapmak isteyen on binlerce kişi daha var. Türkiye’den de gitmek isteyenler var. Parasını yatıran 8 kişi bulunuyor. Bir seyahatin bedeli 100 bin dolar” diye konuştu.

“Mucizeye tanıklık edecekler”

Fırlatılacak rokette bir kişinin uzay yolculuğuna çıkacağını ifade eden Pirinçcioğlu, “X-Cor Lynx Uzay Roketi” adı verilen özel araçla uzay yolculuğuna gideceklerin, bir mucizeye tanıklık edeceklerini ifade etti.

Uzay programının toplam bir saatlik adrenalin dolu uçuşu kapsadığını, roketin kalkıştan 4 dakika sonra saniyede 3 bin 564 kilometre hıza ulaştığını anlatan Pirinçcioğlu, şöyle konuştu: “58’inci kilometrede motorlarını kapatıyor ve itme gücü ile 100 kilometre yükseğe tırmanmaya devam ediyor. 100 kilometre yüksekliği aştığınız anda da resmi olarak astronot kabul ediliyorsunuz. Yer çekimsiz ortamda yaklaşık 7 dakika kalınıyor. Daha sonra düşüş başlıyor ve tam bu sırada 4G kuvveti ile adrenalin seviyeniz maksimuma çıkıyor. Bunların hepsini bir yardımcı pilot olarak deneyimleme şansının yanı sıra, uluslararası bilimsel araştırmalarda yer alma imkanı sunuyor. Lynx Uzay Roketi’nin kalkış ve inişi için Karayipler’in Curacao Adası’na özel olarak inşa edilen bir liman kullanılacak.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER