Yeni Seyahat Acentaları Yönetmeliği kapsamında online satış

Yazar Kadir Toprakkaya

Yeni Seyahat Acentaları Yönetmeliği, 14 Ocak 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Seyahat acenta faaliyetlerinin online satış kanalları aracılığıyla yürütülebilmesi konularını kapsayan yönetmeliğin detaylarını, Avukat H. Hüsnü Babalık’a sorduk.


14.01.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren Seyahat Acentaları Yönetmeliği ‘nde yapılan değişikliklerle, online satış kanalları aracılığıyla seyahat acenteleri faaliyetlerinin yürütülmesine olanak tanınmıştır.

Son yıllarda artarak devam eden ve Covid-19 salgını döneminde zirveye ulaşan elektronik ticaretin bir örneği olan internet üzerinden satış, turizm sektörü bakımından da büyük önem taşımaktadır. Bugün yürürlüğe giren düzenleme öncesinde seyahat acentalarının faaliyet konuları kapsamında sayılabilecek birçok farklı hizmet türü satışı, bugün itibariyle kayıtlı seyahat acentelerinin internet siteleri aracılığıyla ve belirli koşullar altında gerçekleştirilebilecektir.

Bu bağlamda Yönetmelik’te yapılan iki temel değişiklik bulunmaktadır. İlki, Yönetmeliğin tanımlar maddesine “online satış kanalı”nın tanımının eklenmesidir. Anılan bent hükmü uyarınca online satış kanalı: “Seyahat acentalarının tüketiciler ile fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin online platformlar, mobil uygulamalar ve diğer elektronik iletişim araçları kullanarak hizmetlerinin pazarlama ve satışını gerçekleştirdiği alanları” ifade eder.

İkinci değişiklik ise, seyahat acentalığı faaliyeti yürütülen işyerlerinin niteliklerini belirleyen 17’nci maddeye eklenen bir dizi bent ve fıkradır. Maddenin özgün biçimi, eski tarzda acentalık faaliyetlerine ilişkin işyerinin merkezi konumda olması, iletişim cihazlarının bulunması gibi sade kurallar içermekteydi.

Yeni düzenlemeyle öncelikle 2’nci fıkra hükmüyle, “kendisinin veya diğer seyahat acentalarının münhasır faaliyet kapsamındaki hizmetlerinin tanıtımı, pazarlanması ve satışını online satış kanalları vasıtası ile gerçekleştirebilir.” ifadesi kapsamında, acentaların münhasır, diğer bir ifadeyle sadece kendilerine özgü bir hizmet alanına sahip olduğu vurgulanmış ve seyahat acentalarının bu hizmetleri online satış kanallarıyla sunabilecekleri öngörülmüştür.

İzleyen fıkrada, anılan online satış hizmetlerinin sadece bu iş için özgülenen internet sitelerinde sunulabileceği ve başka tür hizmetlere ilişkin faaliyet yürütülemeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca aynı fıkrada, tüketiciler lehine sonuç doğuracak bir düzenlemeyle, “pazarlama ve satış faaliyetlerinde tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla Bakanlıkça düzenlenen işletme belgesinde yer alan belge numarası ile seyahat acentası unvanını online satış kanallarının ilk açılış sayfasında, diğer sayfalarda ise sayfa sonlarında kullanmak” zorunlu kılınmıştır.

Hüseyin Hüsnü Babalık - Seyahat Acentaları Yönetmeliği

Dördüncü fıkrada, seyahat acentası ürünleri dışında mal veya hizmet pazarlayan internet sitelerinde seyahat acentası ürünlerinin pazarlanamayacağı, ancak seyahat acentalarının bu tür sitelerine reklam verebileceği düzenlenmiştir. Eklenen 5’inci fıkrayla, anılan online satış kanallarının Bakanlık ve TÜRSAB’a bildirimi zorunluluğu öngörülmüş. Bu doğrulta da tüketicilerin söz konusu online satış kanalının Bakanlık ve TÜRSAB nezdinde tarafından tanınan bir mecra olup olmadığının kontrolü imkanı sağlanmıştır.

Görüldüğü üzere yapılan düzenleme, seyahat acentalarının faaliyet alanlarını online satış kanalları boyutuyla güvence altına almakla birlikte, tüketiciler lehine, satın alacakları hizmeti konunun uzmanı kişilerden edinmelerini ve bu kişilerin de idari denetim altında olması nedeniyle mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayabilecektir.

Ayrıca konu, başta elektronik ticarete ilişkin genel düzenlemeler; tüketici mevzuatı; kişisel verilerin korunması mevzuatı; Kültür ve Turizm Bakanlığı düzenlemeleri olmak üzere bir dizi diğer düzenlemeye de tabi olacağından, seyahat acentalarının söz konusu yükümlülüklere uyumu durumunda tüketiciler açısından daha güvenli bir alışveriş ortamı yaratılabileceğini düşünmekteyiz.

Saygılarımızla,
H. Hüsnü Babalık, LL.M. Avukat
Babalık Hukuk Bürosu

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER