Yedikule Hisarı şehrin hafızasında yer edecek

Yazar Cenay Toprakkaya

Bizans ve Osmanlı mimarisinin günümüze ulaşan ender örneklerinin bir arada bulunduğu tarihi Yedikule Hisarı ‘nın duvarları, geçmişte yapılan restorasyonlar sırasında kullanılan çimentodan arındırılarak, horasan harcıyla güçlendiriliyor.

Yedikule Hisarı’nın uluslararası kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapabilecek bir müzeye dönüştürülmesi için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1958 ile 1970 yılları arasında günün teknolojik şartlarına göre restorasyondan geçirilen tarihi eser, uzun bir aradan sonra ilk kez yeniden restore ediliyor.

Anıt eser olması sebebiyle adeta ilmek ilmek işlenircesine en ince ayrıntının düşünülerek yürütüldüğü restorasyon çalışmaları 1,5 yıldır sürüyor. Fatih Belediyesince gerçekleştirilen restorasyonun Danışma Kurulu’nda Arkeolog Prof. Dr. Sait Başaran, Mimar-Malzeme Uzmanı Prof. Dr. Erol Gürdal, Sanat Tarihçi Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu, İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Selim Ökten, Sanat Tarihçi Öğretim Görevlisi Hayri Fehmi Yılmaz, Yüksek Mimar İbrahim Hakkı Yiğit ile Yüksek Mimar İhsan Sarı yer alıyor.

Yedikule Hisarı

İSTANBUL’UN EN ESKİ MESCİDİNİN TEMELİ BULUNDU

Birinci etap restorasyon, 3. Ahmet Kulesi ile Kuzey Pilon Kulesi arasında kalan iç duvarın güçlendirilmesini, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müze Müdürlüğü denetiminde orta avluda arkeolojik kazı yapılmasını ve çevre düzenleme çalışmalarını kapsıyor. İlk etap çalışmaları kapsamında 2017 yılında onaylanan restorasyon projeleri doğrultusunda orta avlu peyzaj çalışmaları yapılarak, yürüyüş yolları oluşturuldu. İstanbul’un en eski camilerinden biri olan bu mescidin minaresinin zaman içerisinde tahribata uğraması ve yıkılma tehlikesi bulunması nedeniyle, öncelikli olarak askıya alma iskelesi kuruldu. Minarenin oturacağı alan çevrilerek, müze müdürlüğü denetiminde kazı çalışmaları yapılarak mescidin temelleri bulundu. İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müze Müdürlüğü denetiminde orta avluda arkeolojik kazılarla özgün Bizans ve Osmanlı kaldırım döşeme taşlarına ulaşıldı.

Yedikule Hisarı

SEYİR TERASI OLUŞTURULACAK

Restorasyonun ikinci etabı, giriş kulesi ile mimar Cahide Tamer zamanında restorasyonu yapılan Güney Pilon ve yıkık durumda olan 7. kule arasındaki iç duvarın onarım çalışmalarını kapsıyor. Giriş kulesinin restorasyonu gerçekleştirilerek, geçmişte var olan ancak günümüze kadar ulaşmayan döşeme ve külahının yapılması çalışmaları devam ediyor. Bu etap dahilinde Güney Pilon üzerinde yer alan terasa korkuluk yapılarak, yerli ve yabancı turistler için seyir terası oluşturulacak.

Yedikule Hisarı

ŞEHRİN HAFIZASINDA YER EDECEK

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, restorasyon çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada Yedikule Hisarı ‘nın İstanbul’daki en önemli tarihi mekanlardan biri olduğunu, tarihsel süreç içinde birçok fonksiyonu bulunduğunu aktardı. Yapıda yılların getirdiği eskimelerin söz konusu olduğunu, bu nedenle belediye olarak restorasyon sürecine girdiklerini ve yaklaşık 1,5 yıldır çalıştıklarını anlatan Turan, sözlerine şöyle devam etti: “Burada canlı bir restorasyon yapıyoruz. Restorasyon süreci devam ederken, ziyaretçilerimize açık olacak. Burada nitelikli kültür-sanat faaliyetlerinin yapılacağı, İstanbul’a yeni bir mekan da kazandıracağız. Yedikule Hisarı, şehrin hafızasında uzun zamandır yok. Bundan sonra şehrin hafızasında yer edecek.”

HİSARA 100-200 YIL KAZANDIRILDI

Yedikule Hisarı’nda Osmanlı döneminde bir mahallenin bulunduğunu, İstanbul’un fethinden sonraki ilk mescidin yine burada inşa edildiğini belirten Başkan Ergün Turan; “Biz bu mahalleyi inşa etmeyi düşünmüyoruz tabi ama burada yine koruma kurullarının görüşleri doğrultusunda birkaç tane, misafirleri karşılayabileceğimiz, sökülüp takılabilir mekan üretmeyi düşünüyoruz. Kuleye nasıl ulaşacağız, kuleye insanları nasıl çıkartacağız, engelli ulaşımı nasıl olacak, bunlarla ilgili çok detaylı çalışmalar yapıyoruz” dedi. Hisarın çöküntü halindeki duvarının restorasyonunun bir yıl sürdüğünü ve duvarı yeniden ayağa kaldırdıklarını ifade eden Turan, böylece Yedikule Hisarı’ na 100-200 yıl kazandırmış olduklarını söyledi.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER