Tarihi ve Kültürel Alanlar, Yöre Halkına Ücretsiz Olmalıdır.

Yazar Sevinç Şahin

Araştırmacı Yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, Tarihi ve kültürel alanların korunması ve Turizm’e kazandırılması konularında önemli açıklamalarda bulundu. 

EVLENENLERE TARİHİ VE KÜLTÜREL ALANLARDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ ÜCRETSİZ OLMALI

Evlenen bir çiftin, İshak Paşa Sarayı’nda fotoğraf çektirmek istediğinde 750 TL istenmesinin vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandığının altını çizen Araştırmacı Yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, “Doğubayazıt Gazetesi’ne, vatandaşlar tarafından iletilen şikayetler arasında yer alan, yeni evlenen bir çiftin bu mutlu gününde gelinlik ve damatlık ile İshak Paşa Sarayı’nda fotoğraf çekmek istediklerinde, 750 TL bir ücret talebiyle karşılaşmaları yer almaktadır. Bölge halkı tarafından; ‘Gençlerimizin  en mutlu günlerinde, ecdadımızın bize miras bıraktığı İshak Paşa Sarayı’nda, gelin ve damadın,  bir kare hatıra fotoğrafı çektirmek istediğinde, gençlerimizden 750 TL ücret istenmesi bölge halkı olarak bize yapılan bir hakarettir.’ şeklinde ifade edilerek yapılan şikayetin haklılığı göz ardı edilmemelidir.’ 

İshak Paşa Sarayı

‘TARİHİ VE KÜLTÜREL ALANLAR, YÖRE HALKINA ÜCRETSİZ OLMALI’ 

Gençlerin bu mutlu günlerini, kültürel ve tarihsel değerlerine sahip çıkma, yaşatma, değer katma ve tanıtımına destek olmayı içeren, kültürlerinden bir kare ile anlarını ölümsüzleştirme davranışının aslında taktirle karşılanması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Gençlerimizin ecdadından miras kalan İshak Paşa sarayı gibi kültürel ve tarihsel alanlara sahip çıkmayı içeren ve tanıtımına destek olacak bu davranışlarının desteklenmesi adına, tarihi ve kültürel alanlar, ticari faaliyetler hariç, yöre halkına ücretsiz olmalıdır. Tarihi ve kültürel alanlardan sorumlu olan yöneticilerin sorumluluklarını yerine getirerek, bölge halkının haklı talebinin dikkate alınması ve gençlerimizin tarihi ve kültürel alanlara sahip çıkan davranışlarının önündeki engellerin kaldırılması adına ilgili birimlere iletmeleri, onların ilk önceliği olmalıdır.” Dedi. 

İshak Paşa Sarayı

‘DOĞUBAYAZIT’TA YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜMLERİNİ SIRALADI.’

Tarihi, kültürel ve doğal değerlerimizin korunması, tanıtılması, turizme kazandırılması için Doğubayazıt Gazetesi’ne, vatandaşlar tarafından iletilen öneri, şikâyet ve fikirlerin Doğubayazıt başta olmak üzere çevre il ve ilçelerin kalkınması adına önemli olduğunu söyleyen Araştırmacı Yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, 

1)UNESCO’nun Dünya Mirası geçici listesindeki İshak Paşa Sarayı’nın gece ışıklandırmasının olmayışı büyük bir eksikliktir. Çatıdan akan suların giderinin düzgün restore edilmeyişinden dolayı, yağmur ve kar suları, sarayın has bahçesine akmakta ve duvarlar ciddi derece zarar görmeye devam etmektedir. Bir an önce gerekli adımlar atılmalıdır. 

2)Türkiye’nin ikinci büyük sarayı İshak Paşa Sarayı’nın inşasında, saraya tuvalet yapıldığı ve o dönemde Avrupa’da bile tuvalet olmadığı gerçeğine ters düşecek şekilde bugün, İshak Paşa Sarayı’nın önünde bulunan tuvaletlerin kapalı olması ve yeni yapılan tuvaletlerin saraya gözle görünemeyecek düzeyde uzak olması üzüntü verici ve başka sorunlara davetiye çıkaran bir durumdur. Ayrıca işaret levhalarının yetersizliği, insanların tuvalet ihtiyacını sarayın etrafında yani doğada gidermek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Bu nahoş duruma bir an önce çözüm bulunmalı ve oluşan kötü görüntüler sona erdirilmelidir. 

 3)İshak Paşa Sarayı’nın karşısında bulunan, 3000 yıllık Urartu Kalesi’nin kaderine terk edilmiş olması kabul edilemez. Bu mesele için bir çözüm üretilerek restore edilmeli ve turizme kazandırılmalıdır. 

Meya Antik Kenti

4)Diyadin ilçemizde bulunan 3000 yıllık Meya Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için bir an önce gerekli tanıtım çalışmaları yapılamlıdır. 

5)Sinek Yaylası’nda bulunan tarihi yerlerin korunması için gerekli çalışmalara önem verilmelidir. 

6)Doğubayazıt ilçesine bağlı Kalecik Köyü’ndeki kaya mezarlarının turizme kazandırılması için bir an önce gerekli tanıtım çalışmaları yapılmalıdır.  

7)Doğubayazıt Arzep’te bulunan, Nuh’un Gemisi’nin çapa demiri görevi gördüğüne inanılan, 12 delikli taş, bir an önce bulunduğu yerde koruma altına alınmalı ve gerekli tanıtım çalışmaları yapılmalıdır. 

7)Diyadin ilçesinde bulunan Murat Nehri’nde rafting, Ağrı Dağı’na farklı tırmanış rotaları, Taşlıçay ilçesinde bulunan Balık Gölü, Kayak merkezleri, Diyadin ilçesinde bulunan dünyanın sayılı kanyonlarından biri olan Diyadin Kanyonu gibi değerlerimizin hak ettiği değere ulaşması hem bölge halkı için hem çevre il ve ilçeler için büyük getirisi olacaktır. İlgili birimlerce, böyle bir potansiyele sahip olan bu değerlerimizde var olan eksiklikler bir an önce giderilmelidir.” Dedi.

‘MEMLEKETE EN BÜYÜK HİZMET, İŞİ EHLİNE TESLİM ETMEKTİR.”

İş ehlinde olunca tüm sıkıntıların birer birer çözüleceğinin altını çizen Araştırmacı Yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, açıklamasına şu sözlerle devam etti, “Maalesef ki geri kalmış, sorunlar ile boğuşan il ve ilçelerimizde yaşanan sorunlar, temelde, bürokraside çözüm makamlarını kifayetsiz, bilgisiz, yalaka olarak tabir edilen kişilerin işgal etmesinden ileri gelmektedir. Bu kifayetsiz kişiler, siyasi ve bürokratik üst düzey yöneticilere şirin gözükme adına sayısız takla atmaktan, hiçbir sorunun çözümüne eğilmedikleri gibi bilgili, işini iyi yapan, ehil kimseleri kendilerine rakip görerek, bu kişilerin sorunların çözümüne yönelik çalışmalarını engelleyen, sindiren, iftira atmaktan çekinmemektedirler. Maalesef bu davranışlarından dolayı da sorunlara çözüm bulmak zorlaşmaktadır. Yetkili makamlarda bulunan kişinin kim olursa olsun, işin ehli değilse, o makamdan gitmesi ve yerine işin ehli bir kişinin gelmesi için herkesin elinden geleni yapması, memlekete yapılacak en büyük hizmet olacaktır.” 

Dr. Mimar Hüseyin Demir

Dr. Mimar Hüseyin Demir (Araştırmacı yazar)

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER