Sonradan gurme

Yazar Deniz Yaşar

Dilimize Fransızca’dan gelmiş ama pek çabuk alıştığımız kelimelerden biri, öyle ki son zamanlarda dillerden düşmüyor. Her ailenin bir “gurme”si var artık, o derece yani…

Yemekler ve içkiler konusunda uzmanlık ölçüsünde bilgisi olan, ağzının tadını bilen, yiyecek içecek uzmanlarıdır gurmeler. Fransızca kökenli bir sıfat olan “gurman”dan gelir. Türkçe’de tam karşılığı da “obur” olarak karşımıza çıkar. Çok anlamlı bir karşılık olmuş tabi ki.

gurmeYemek kültürü yüksek, yeme içme adabına hakim, sadece yemeyi değil, en azından biraz mutfak bilgisine sahip insanlar. Kör tadım etkinliklerinden de başarı ile çıkabilirler. Yediği içtiği ürünün sadece gördüğü kısmını anlaması yetmiyor tabi ki, içinde neler olduğunu söylenmeden bilmeli. Nasıl herkes doktor olamaz, pilot olamaz ise gurme de olamaz. Ciddi bir iştir, sonunda rezil olmak vardır. O yüzden doğuştan gelen bir yetenek de diyebiliriz. Siz hiç bilgisi olmadan ‘Ben uçak kullanırım’ diyen insan biliyor musunuz? Kullanmaya kalksa da ya uçağı düşürür, ya da hareket ettiremez.

Gurmelik, sadece yediği yemeğin kendi damak tadına uygunsa iyi, değilse kötü olduğunu söylemek değildir. İnsanın beklentisini karşılamayan her yemek kötü olamaz. Günümüz gurmeleri malum sosyal medyanın da gücüyle tamamen kendi damak tadı ile yola çıkıp, ya övüyor ya dövüyor. İyi yemeğe kötü, kötü yemeğe iyi demek midir gurmelik, yoksa bir aşçının yaptığı yemeği tadarken “Buna biraz daha kimyon koysaydın lezzeti ikiye katlardı” diye fikir verebilmek mi?

Günümüzde trend olan, ticarete dökülen bu muhteşem yetenek, yavaş yavaş değerini kaybediyor. İnsanlar inancını kaybediyor. Herkes bildiği işi yapsın, “sonradan gurme” olmasın…

Sağlıcakla…

Deniz Yaşar

İstanbul Aşçılar ve Pastacılar Derneği (İSAPADER) Başkan Yardımcısı

Luna Yemek Vesaire Mutfak Şefi

Instagram: chefdenizyasar

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER