Salus Per Aquam hayatımızın içinde

Yazar Haber Merkezi

Son yıllarda en çok duyduğumuz terimlerden biri SPA. Artık hemen tüm büyük otellerde SPA hizmeti veriliyor, hatta SPA otelleri açılmaya başlandı. Bilmeyenler için söyleyelim, pek çok yabancı kelime gibi SPA da Latince kökenli. Saul Per Aquan’ın, yani “sudan gelen sağlık”ın kısaltması.

Romalılardan bugüne kadar uygulanan SPA’nın kapsamına, her türlü su ve çamurla terapi giriyor. Bir yanıyla SPA, Anadolu kaplıcalarında yüzyıllardır uygulanan işlemleri de içeriyor. Ancak bugün, kelime anlamından daha geniş bir kapsamı var: Sağlık ve güzellik merkezlerinde “wellness” denen, özetle “kendini iyi hissettiren” her türlü işlemi de içine alıyor. Yani artık SPA dediğimiz zaman, sadece su ve çamurla yapılan terapileri değil, masaj, aroma terapi, yosun ve deniz suyu tedavilerinden başlayarak çok çeşitli sağlık kürlerini anlıyoruz. İnsana iyi gelen, ona kendisini iyi hissettiren her türlü vücut bakımını…

SPA merkezlerini diğer merkezlerden, daha girişinden itibaren karşılaştığımız özellikleri ayırıyor. Bir kere, kişinin rahatlamasına, gevşemesine yönelik farklı bir ışıklandırma ve müzik sistemleri oluyor. Önce gözlere, kulaklara, dolayısıyla ruha hitap ettikten sonra geliyor vücut bakımları: Aromatik yağlar, vücut peeling’leri, türlü çeşit masajlar, su terapileri, çamur banyoları, taşlar, yosunlar; kan dolaşımını hızlandırmaktan zindelik sağlamaya, vücudun toksinlerden arındırılmasından yorgunluk ve ağrıları yok etmeye kadar pek çok işe yarıyor. Günümüzde sayıları yüzü bulan işlem ve uygulama SPA kavramı içine giriyor. İşte bazıları…

Aromaterapi Şifalı ot ve çiçek yağlarıyla yapılan masaj. Tüm bedene sürülen yağlar önceden seçilebiliyor. Mesela zihinsel ve fiziksel yorgunluk için biberiye özü, sinüzit ve nezle için okaliptüs yağı kullanılıyor.

Balneoterapi Özel jakuzili küvette çeşitli sualtı masaj programları. Termal su veya deniz suyu kullanılıyor. Eklenen ürünlere göre kan dolaşımı hızlandırılıyor, stres ve sırt ağrıları gideriliyor, vücut dinlendiriliyor. Selülit ve incelme bakımlarında da son derece etkili.

Hidroterapi Su içi egzersiz uygulamaları. Termal havuzlarda, hamam veya soğuk su kaynaklarında ya da jakuzilerde uygulanıyor. Sıcak su insanı rahatlatıp kasları gevşetiyor, soğuk su damarları sıkılaştırdığı gibi ödeme de iyi geliyor, enerjiyi artırıyor.

Fizyoterapi Balneoterapinin önemli bir unsuru. Kişiye özel olarak odaya ya da grupla termal havuzda uygulanıyor. Hastanın hareket yeteneğini doğal haline döndürmeyi amaçlıyor.

Taş Masajı Sıcak volkanik taşların vücudun belirli bölgelerine yerleştirilerek ovulması. Sıcak ve kaygan bir his uyandıran volkanik taşlar vücutta biriken stresi de çekme özelliğine sahip. Öz yağların kullanıldığı bu terapi stres ve sırt ağrılarına iyi geliyor.

Çamur Banyosu Çamur, suya göre daha derin ve güçlü bir ısınma yaratıyor. İçindeki kükürt, volkanik kül gibi mineraller romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geliyor.

Refleksoloji Ayaklarda yer alan ve bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen refleks noktalarına uygulanan baskı. Stresin azalmasını sağlıyor, vücut fonksiyonlarını normale döndürüyor ve rahatlatıyor.

Floating Havuzu 35.4 derece sıcaklıktaki suya Epsom tuzu katılıyor. Bu madde, suyun yoğunluğunu arttırıyor, vücudun suya göre hafiflemesini ve yerçekiminin sıfıra inmesini sağlıyor. Kişi uçma hissine kapılıyor. Bu işlem, zihnin boşalmasına yardımcı oluyor, metabolizmanın kendini yenilemesini ve bazı rahatsızlıkların ortadan kalkmasını sağlıyor.

Havuzlarda Liquid Sound Uygulamaları Sıcaklığın 32-35 derece arasında olduğu su altında müzik ya da tercih edilen diğer sesleri (kuş, doğa, dalga vb. sesleri) dinleme deneyimi. Ek olarak farklı renkte stereo-optik ışıklar veya havuzu örten kubbeye yansıtılan görüntüler kullanılabiliyor. Ve böylece dinlenme ve meditasyon deneyimi artırılıyor. İnsanın dış dünyayı su altında dışarıda olduğundan daha farklı algılamasını ve su dalgalarını yalnızca kulaklarıyla değil cilt ve kemikleriyle de hissetmesini sağlıyor.

Ayurveda Hayat bilimi olarak tanımlanan ve Hinduizm’den gelen deyim. Ayurveda anlayışına göre sağlıklı bir bedene sahip olmak için, fiziksel, zihinsel, sosyal yönden aktif olmak gerekiyor. Ayurveda bedeni, duyular, zihin ve ruh, bir bütün olarak tedavi ediyor.

Afüzyon Duşu Masajı Üstten tüm vücuda fıskıyeyle belirli basınçta ılık deniz suyu verilerek yapılan rahatlatıcı, dinlendirici ve canlandırıcı bir masaj.

Vücut Peeling’i Cildi ölü hücrelerden arındıran, hafif masaj hareketleriyle uygulanan bir bakım yöntemi.

Yosun Maskesi Deniz yosunu vücuda mineraller, oligo elementler ve vitaminler kazandırıyor. Toksinlerin dışarı atılmasını sağlıyor, cildi yeniliyor, selülitin azalmasına yardımcı oluyor.

Talassoterapi Thalasa Yunanca’da deniz anlamına geliyor. Terapide, deniz suyu, yosun, çamur ve termal plankton gibi denizden elde edilen unsurların toplanması gerekiyor. Tabii bir de deniz iklimi ve deniz havası.

Banyolar Belli bir ısıdaki mineral şifalı suya bir süre batırmayla yapılan uygulama. Termal banyolar bu kapsama giriyor.

Klinik El Masajı Derialtı hücre dokusu, anti-büzülme, mio-rahatlama, ağrı gidermede reflektif tedavi. Ellerle vücut üzerinde ovuşturarak ve basınç uygulayarak yapılıyor.

Ozon Terapisi Yorgunluğa sebep olan serbest radikallerin ortadan kaldırılmasına yarayan kanın oksijenle karıştırılması tekniği.

Basınç Tedavisi Özel bir hava kamarası sistemi yoluyla lenfatik drenaj yapan araçlar. Bu sistemde ödemi çözen ve sıvı muhafaza eden şekilde uç noktalara düzenli baskı uygulanıyor.

Püskürtme Buharı ve termal suyu teneffüs etme. Bu uygulama önemli nefes alma yerleri olan gırtlak ve genizde etkisini gösteriyor.

Roma Termali Sıcak ve ılık su havuzları, sauna, soba/ısıtıcı ve yarım daire şeklindeki duş yoluyla oluşturulan değişik derecelerdeki suyun dolaşımı. Kasları rahatlatıyor ve insanı yatıştırıyor.

Binbir çeşidi var

Avrupa’da SPA sayısı bakımından İtalya, 300 SPA’yla lider. Almanya 260, İspanya 128 SPA’yla ikinci ve üçüncü sıralarda. Türkiye ise 100 civarında SPA’yla dördüncü. SPA’ların Day SPA, Eco SPA, Resort SPA, Mobil SPA, Mineral Springs SPA, Club SPA gibi birçok çeşidi var, işte bazıları…

Wellness-SPA merkezleri Geleneksel sulu bakımlarını ışık, koku, müzikle de birleştirerek hizmet veriyor. Sunduğu hizmetlerin tümünü veya bazılarını kullanıcıların talebi (anti-aging, fit olma, hastalık sonrası moral kazanma, kendini şımarta vs.) doğrultusunda bir program hazırlıyor. Bir program içinde olmak kullanıcının daha bilinçli olarak ve daha çok merkezi kullanmasını sağlıyor. Yalnız bir masaj için merkezi kullanmak yerine, vücudu masaja hazırlayan diğer hizmetlerden (sauna, buhar banyosu, fitness, jakuzi, aktivite havuzları vs.) yararlanmak, masaj sonrası dinlenme odalarında ışık, müzik oyunlarıyla daha sağlıklı olarak ayrılmak, tercih ediliyor.

Day SPA’lar Gidilecek, tatil yapılacak bir yer olarak SPA’ların gelişmesi sayesinde SPA kullanım zamanları da uzadı. Bu nedenle günübirlik diyebileceğimiz Day SPA’lar açılmaya başlandı.

Ev SPA’ları Wellness- SPA merkezlerindeki hizmetlerden memnun olan kişiler, evlerinin kullanılmayan bölümlerini, özellikle banyolarını merkezlerde gördükleri, kullandıkları fonksiyonlarla donatıyor. Hatta evin tamamı bir Wellness-SPA merkezi dekorasyonuna dönüşebiliyor.

Mobil SPA’lar Wellness-SPA merkezine gitmeye vaktiniz mi yok? Öyleyse çağırın evinize, işyerinize, otelinize ve tam teşkilatlı bir SPA ayağınıza gelsin. Evinizde bir SPA partisi versinler.

Havaalanı SPA’ları Kısa zamanlı olsa dahi gerek uçak bekleyen, gerekse uçak değiştirenlere, ağırlıklı olarak masaj hizmeti veren Wellness-SPA merkezleri gelişiyor.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER