Sağlık’da 10 milyar dolarlık hasta bekliyoruz

Yazar Haber Merkezi

Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladığı dönüşüm programında, sağlık turizmi için yaklaşık 10 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini açıkladı. Bunun aynı zamanda çıta yükseltme anlamı da taşıdığına değinen uzmanlar hedefi, “Gerçekçi” bulmadıklarını dile getirdiler.

Medikal, termal ve ileri yaş turizminden 3 milyar dolar…

Hükümetin belirlediği 4 yıllık sağlık turizmine ilişkin yol haritasına göre medikal, termal ve ileri yaş turizmi olmak üzere çalışmalar üç alanda yoğunlaştırılacak. Termal turizmde, hedef 1.5 milyon yabancı turisti çekmek. Beklenen gelir 3 milyar dolar.

Medikal turizmde, dünyanın ilk 5 destinasyonu arasına girmeyi hedefleyen Türkiye, bu çerçevede gözünü 750 bin yabancı hastaya  göz dikmiş durumda. Medikal turizmden hedeflenen gelir yaklaşık 6 milyar dolar. 150 bin yaşlı turistin de ülkeye gelmesine yönelik çalışmalar yapan Türkiye, yaşlı turistten 750 milyon dolarlık gelir bekliyor.

Uluslararası hasta akışı için ortak hareket edilecek…

Yaşlı turizminde hem bakım hem de tedavi alanında öne çıkmak isteyen Türkiye, bu kapsamda öncelikli olarak 3-4 saatlik uçuş halkası içinde ve direkt uçuş olan ülkelerle temas kuracak ve bu ülkelerde etkin tanıtım yapacak. Sağlık turizmi alanında çalışan firmalara yönelik teşvikler taleplere göre yeniden belirlenecek. Sağlık turizminde; reklam, tanıtım, transfer ve konaklama kuruluşları birbiri ile koordinasyon içinde çalışacak. Bu kuruluşlar, uluslararası hasta akışı için ortak hareket edecek. Kamu hastaneleri de hizmet verecek.

Kapıdan kapıya, uçaktan uçağa servis anlayışı yok…

Sinan u0130biu015F (4)

TOURMAG’a açıklamada bulunan Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş, yabancı hastaların Türkiye’yi tercih etmek yerine etmemesini gerektiren pek çok etken olduğunu söyledi. “Çevre ülkelerde olan karışıklıklar ve Güneydoğu terörü bir köşede dururken, hastanelerimizde doğru dürüst dil bilen elemanların olmaması ayrı bir sorun” diyen Dr. Sinan İbiş, “Bu hastalar nasıl anlatacaklar dertlerini ve karşılığında nasıl sağlık hizmeti alacaklar? Ucuzluk avantaj deniyor. Türkiye sağlıkta ucuz değil, ucuz olması da  gerekmiyor. Türkiyede kapıdan kapıya, uçaktan uçağa servis anlayışı yok. Tıp turizminde hastalar önce doktorlarını seçerler, hastaneleri değil. Tıpta maalesef markalaşmış bilim adamlarımız yok denecek kadar az, 76 tıp fakültesi var ama markalaşmış yayınlarıyla internette ulaşılabilir doktorlarımız olmadığı sürece ve ülkemizin başarı strateji planı olmadığı sürece tıp turizminde pazar oluşturamayız” dedi…

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER