Safranbolu’yu yansıtacak ürünler aranıyor

Yazar Kadir Toprakkaya

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve Anadolu Efes işbirliğiyle ‘Gelecek Turizmde’ kapsamında desteklenen projelerden “Safranbolu Hatırası”, bölgenin kültürel mirasını ve değerlerini yansıtacak yeni hediyelik eşya önerilerinin ortaya konması amacıyla tasarım yarışması düzenliyor.

Karabük Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen yarışmaya son başvuru tarihi 6 Kasım 2015.

Derin Sarıyer: “Safranbolu çok daha iyisini hak ediyor”

Ünlü tasarımcı Derin Sarıyer de Safranbolu Hatırası Projesi’nin hem danışmanı olarak, hem de yarışmanın değerlendirme jürisinde yer alarak, deneyimlerini projeye aktarıyor.

Sarıyer yarışmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Safranbolu ülkemizin önde gelen turistik yörelerinden biri. Ancak uzun zamandır dikkat çeken bir konu, Safranbolu’nun kültürel mirasını ve değerlerini yansıtacak bir hediyelik eşyanın yaratılamamış olması. Mevcut ürünlerin çoğu Çin menşeli. Oysa UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu çok daha iyisini hak ediyor.

Safranbolu Hatırası Projesi kapsamında düzenlediğimiz yarışmayla anonimlikten uzak, Safranbolu için düşünülmüş, hem fikir olarak hem de teknik açıdan yenilik getiren ürünler arıyoruz. Bu nedenle özellikle taze ve yaratıcı zihinleriyle üniversite öğrencilerinin katılımının olmasını arzu ediyoruz.”

Safranbolu temalı yaratıcı öneriler aranıyor

Bu proje ile fikir olarak, özellikle taze ve yaratıcı zihinleriyle üniversite öğrencilerinin yenilik getiren ürünler tasarlamasını hedeflediklerini belirten Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban, “Safranbolu Hatırası Projesi, Gelecek Turizmde’nin diğer projelerinde olduğu gibi bizi çok heyecanlandırıyor. Çünkü bir model proje olacağına ve bu tarz turistik yörelerin simgesi olacak hediyelik eşyaların ortaya konmasına önemli bir katkısı olacağına inanıyoruz” dedi.

Yarışmaya katılan projelerin Safranbolu teması çerçevesinde olması gerekiyor. Tasarlanan ürünlerde dericilik, bakırcılık, saraçlık, demircilik, semercilik, yemenicilik, ahşap oymacılığı gibi yöresel zanaatların da kullanılması şartı aranıyor. Türkiye’deki üniversitelerin ilgili bölümlerindeki öğrencilere açık olan yarışmaya bireysel ya da ekip olarak başvuru yapılabiliyor.

Yarışmanın kazananları 7 Aralık 2015 tarihinde açıklanacak ve birinciye 4.000 lira, ikinciye 2.500 lira, üçüncüye 1.500 lira ve 750 lira değerinde 2 mansiyon ödül verilecek.

1442243731_safranbolu2

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER