Saffet Emre Tonguç: Rehberler kültür elçisidir

Yazar Kadir Toprakkaya

Son günlerde turizm rehberleri üzerinde dolaşan kara bulutlarla ilgili tepkiler sürüyor. Bu konuda yazarımız Saffet Emre Tonguç da bir açıklamada bulundu. Profesyonel rehberlik mesleğinde 38. yılını geride bırakan Tonguç, bunun bir ömür demek olduğuna vurgu yaparak, mesleğin büyük bir özveri gerektirdiğinin göz ardı edilmemesine dikkat çekti ve “Rehberlik mesleğinin geleceğinden endişeliyim” dedi. İşte, Saffet Emre Tonguç ‘un açıklamaları:

Saffet Emre Tonguç

DİLE KOLAY, BİR ÖMÜR DEMEK…

“Fotoğraflarda gördüğünüz gibi işimi yaparken yüzüm hep güler, çünkü mesleğimi çok seviyorum. Rehberler ‘kültür elçisi’dir ve ülkenin tanıtım yüzüdür. Kendi insanımıza, dünyanın farklı köşelerinden gelen misafirlere ve yurt dışına çıktığımızda karşılaştığımız herkese ülkemizi doğru anlatmak için çok titiz davranırız. Tarih bilgisi, kültürel birikim ve yabancı dil, bu mesleğin olmazsa olmazlarıdır.

mesleğimizin temellerini oluşturan nitelikler değiştiriliyor

Ben iyi derecede İngilizce ve Almancaya ek olarak Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca öğrendim. Ancak bugün Meclis’e sunulan ve komisyonda kabul edilen kanun teklifi ile mesleğimizin temellerini oluşturan nitelikler değiştiriliyor. Konuyu günlerdir takip ediyorum. Brezilya’da tur yaparken bir yandan meslektaşlarımla irtibattaydım. 30 saatlik yolculuğun ardından bu gece İstanbul’a geldim ve ayağımın tozuyla bu konuyu paylaşıyorum.

Saffet Emre Tonguç
  • Ören yerleri haricinde tur otobüslerinde rehber zorunluluğu kaldırılıyor. Peki, turistler otobüste giderken bilgiyi kimden alacak?
  • Rehberlik mezunları, yabancı dil bilmeden kokart alabilecek.
  • Bazı dillerde lisans bitirenler, rehberlik eğitimi almadan sadece kısa bir kursla bu mesleği yapabilecek.
  • Sanat tarihi ve arkeoloji mezunları, kursla rehber olabilecek.
  • Bu mesleğin hakkıyla yapılması için akademik olarak rehberlik eğitimi alınması ve en az 1 yabancı dil gerekir. Dil bilmek sadece turist ile iletişim için değil; kültürel zenginlik, donanım, bakış açısı ve yabancı kaynaklara erişim açısından da önemli.
  • Rehberliğin içini boşaltmak ve kapsamını plansız şekilde genişletmek, ülkemizin geleceği için kayıp olur. Teklif yasalaşmadan önce biz meslek mensuplarının itirazları dikkate alınmalı.
  • 2023’te İstanbul, dünyanın en fazla uluslararası ziyaretçi çeken şehri oldu. Antalya 4. sırada. Bu kadar büyük potansiyelimiz varken, böyle zengin tarihe ve kültüre sahip bir ülkede yaşarken, rehber olmayı kolaylaştırmak değil aksine zorlaştırmak, daha da donanımlı insanları bu mesleğe çekmek gerek.
  • Yıllardır beni tanıyorsunuz, birlikte turlar yaptık. Siz ne düşünüyorsunuz? Meslektaşlarım da lütfen görüşlerini paylaşsın.”
tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER