Pazar sabahları Adana’da bir başkadır

Yazar Oğulcan Tatar

Adana yemek kültüründe pazar sabahları yenen taze ciğerin yeri farklıdır. Yıllardır devam eden bu geleneği TOURMAG Turizm Dergisi okuyucularına aktarmak üzere biz de Adana’daydık.

Adana’da pazar günleri erken saatlerde yaşanan çok farklı bir heyecan vardır.  Gün doğumuyla Kazancılar Çarşısı’nda yerini alan ciğerciler, kahvaltı yapmak üzere buraya gelecek olan yüzlerce kişiye servis sunmak üzere mangallardan duman çıkarmaya başlar.

Adana

KISACA ADANA’DA PAZAR CİĞER KAHVALTISI

Eskiden tam burada kurulan Güvercin Pazarı, yine pazar günleri erken saatlerde olurdu. Tabi buraya gelen yüzlerce kişi için de bir kahvaltı ihtiyacı doğmuştu. Olayın geçtiği yer Adana olunca, tost-sandviçten ziyade akıllara gelen ilk şey ciğer oldu ve mangallar yanmaya başladı. Bir süre devam eden bu gelenek, pazartesi günleri dükkanını açan kişilerin karşılaştıkları güvercin pisliklerini bir daha görmemek istemesiyle son bulacak gibi oldu. Ancak kültür denen şey, alışkanlık denen şey hiç yok olur mu? Güvercin Pazarı başka bir noktaya taşındı ama, insanlar her pazar sabah güvercinler olmasa bile ciğer yemeye yine bu noktaya geldiler, hala da gelmekteler…

DENEYİMİM, İZLENİMLERİM

Yaptığım araştırma ve röportajlara göre Kazancılar Çarşısı’nın Çarşı Hamamı kapısının hemen karşısındaki sokakta yoğunlaşan ciğerciler, ay ve mevsim fark etmeksizin her pazar günü burada seyyar tezgahlarını kurarlar. Tezgahlar seyyar olduğu için burada mangal kuranların çoğu da hafta içi başka bir ciğercide çalışıp, pazar günleri kendi dükkanını seyyar olarak kuran deneyimli elemanlardır.

Ben de 19 Mart 2017 sabahı saat 07.00’de burada kahvaltıya geldim. Geldiğimde masaların çoğunun dolu olduğunu görünce gerçekten şaşkınlığımı gizleyemedim. İki sokak ötede çıt çıkmazken burada ciğer şişlerinden gelen ses, salataların yapıldığı tahtayla bıçakların hızlı temposu ve ciğerin pişme sesi, adeta bir senfoni oluşturuyordu. Bununla da kalmayıp sesi güzel olsun, çirkin olsun insanlar masalarda şarkılar ve türküler söyleyerek, anın tadını çıkarıyorlardı. Buna benzer bir deneyimi, ilginçtir ki iki sene önce Hamburg Fischmarkt’ta yaşadım. Orada da pazar sabahları erken saatlerde kurulan balıkçılar, genellikle cumartesi gecesi eğlencesinden dönenlere hizmet veriyor. Ancak Adana’da çoğunluk, sabah bu kahvaltı için hususi olarak erken kalkıyor.

Bu deneyimi yaşamak için de çok büyük ücretler ödemenize gerek yok. Adana’da kebabın yanında gelen salatalar salaş mekanlarda, seyyar kebabçılarda ikramdır. Su da yine çoğu mekanda sürahiyle ikram olarak sunulur. Ciğerin de porsiyonu değişken olsa da yanında ayran ve diğer ürünlerle birlikte toplam 20 TL’ye rahatça bu dolu kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Oğulcan TATAR

instagram: @ogulcantatar

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER