Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’dan turizm dünyasına dair değerlendirme

Yazar Pınar Baltacı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdiği projeleri ve turizm sektörünün genel durumunu konuştuk. Pandemi sürecinin etkilerini yorumlayan Yavuz, dijital dünyaya ilişkin de önemli bilgiler verdi. 

Özgül Hanım, öncelikle Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığı görevine geldiğiniz ilk günden bu yana gerçekleştirdiğiniz faaliyetlere ve ilk izlenimlerinize dair genel bir yorum alabilir miyiz? Bir turizm cenneti olan ülkemizi siz hangi yönleriyle anlatırsınız? 

Profesyonel yaşamımın başlangıcından bu yana turizm ve kent planlaması, turizm pazarlaması konuları başta olmak üzere Bakanlığın farklı kademelerinde görev yaptım. O nedenle, bu göreve gelmem bir nevi yuvaya dönüş gibi oldu benim için. Sayın Bakanımızın önderliğinde hakikaten hummalı diyebileceğim bir çalışma temposu içine girdik. Bu süreçte, kültür endüstrileri odaklı çalışmalar mesaimde ağırlıklı yer tuttu. Geçmişte ve bu süreçte gözlemlediğim olgulardan biri de ülkemizde kültür endüstrileri ve turizm ilişkisinin olması gerektiği kadar güçlü olmadığı yönünde idi. Oysa bu iki sektörün de birbirine öğretebileceği ve birbirinden beslenebileceği çok fazla konu var. 

Turizm sektörü, ülkemizde güçlü bir kurumsal altyapıya sahiptir. Kültür endüstrileri alanını da özellikli fikri mülki haklar alanındaki mevzuat çalışmalarımız, bilinçlendirme kampanyalarımız, kültür endüstrileri kapsamına giren sektörlerdeki mesleki birlikleri teşvik etmemiz ve onlarla yürüttüğümüz istişari çalışmalar sayesinde epeyce güçlendirdiğimize inanıyorum. Bu iki dev ekonomik sektörün birbirini daha iyi tanıyıp, aralarındaki işbirliğini artırmaları gerek. Bu yönde çalışıyoruz. 

Pandemi koşulları kuşkusuz en çok turizm sektörünü etkiledi. Mart ayından bu yana turizm açısından ülkemizde neler değişti? Önümüzdeki günlerde bizleri neler bekliyor?

Bütün dünyayı olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi küresel salgın. Ancak biz salgın başlar başlamaz önlem aldık ve hızla Güvenli Turizm Sertifikası’nı hayata geçirdik. “Yolcu Sağlığı ve Güvenliği”, “Çalışan Sağlığı ve Güvenliği”, “Tesislerde Alınan Önlemler” ve “Ulaşım Araçlarında Alınan Önlemler” olmak üzere dört ana başlıkta toplanan önlem paketiyle, salgın süresince misafirlerimizin ve çalışanlarımızın sağlıklarını en üst düzeyde korumayı hedefledik. 

Bu sistemde tesislerin misafir kabulünde, genel alanlarda, odalarda uyulacak kurallar, sosyal mesafenin sağlanmasına yönelik tedbirler; personelin eğitimi, temizliği, sağlık durumlarının izlenmesi; mal kabulü vb. durumlarda alınacak önlemler; mekânların, mutfakların ve havalandırma, kullanılan araç gereç ve benzeri donanımın bakımı ve sterilizasyonu; gıdaların saklanması, işlenmesi ve sunulması ile ilgili uyulacak kurallar; havuz ve plajlarda alınacak önlemler ve bütün bu konulardaki denetleme yöntemleri vb. konuları ayrıntılı olarak ele aldık. Ayrıca, Sağlık Bakanlığımızla birlikte çalışarak il il, ilçe ilçe sağlık altyapısı haritasını çıkardık ve bu bilgiyi de tur operatörleriyle paylaştık. Havalimanlarımızda hızlı test yaptırabilme olanağı sağladık. 

(…)

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER