Körfez’in yükselen yıldızı Doha

Yazar Hande Oğuz

Körfez’in yükselen yıldızı Doha, hep söylediğim gibi ilk gittiğim günden beri çölün ortasında dantel gibi işlenmiş ve hepsi ayrı ünlü mimarın ürünü sanat eseri gökdelenleri, Maldivler’e alternatif adası, çöl safarisi sonunda denize girilebilmesi, misafirperverliği ve medeniliği ile beni büyüledi.

Vizesiz gidebileceğimiz Doha’da görülmesi gerekenlerin başında, yapay bir ada üzerinde bulunan İslam Eserleri  Müzesi geliyor. Kendi mimari yapısı ile de önemli bir merkez olan müze, Louvre Piramidi’nin de mimarı olan 100 yaşındaki Çin asıllı Amerikan mimar I. M. Pei tarafından tasarlanmış. Souq Waqif, The Pearl ve Banana Island, ziyaret edilmesi şart olan diğer yerler arasında geliyor. West Bay’daki gökdelenler ise, kendinizi mini Manhattan’da fakat otantik bir ambiyansta, enteresan bir film sahnesinde hissetmenizi sağlıyor.

Doha

İslam Eserleri Müzesi…

2022 FIFA DÜNYA KUPASI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Ortadoğu’da ilk defa yapılacak olan 2022 FIFA Dünya Kupası’na, Katar ve ülkenin başkenti Doha ev sahipliği yapacak. Bu yüzden ülke hızlı bir şekilde hazırlıklarına devam ediyor. Ramazan’da tüm restoranlar iftara kadar kapalı ve ülke genelinde içki servisi yok. Fakat iftardan sonra Katarlılar, “şişa” dedikleri nargileyi şehirdeki cafe ve restoranlarda içerken, turistler ise Ramazan ayı dışında rahatlıkla otellerde içeceklerini tüketebiliyor. Oteller, ünlü Michelin yıldızlı restoranlara ev sahipliği yapıyor.

Doha deniz kenarı…

DİNAMİK, HEYECAN VERİCİ, MEDENİ BİR ŞEHİR

Yerli halk ve yönetim, kıyafet konusunda turistlerin ve expatların stillerinden vazgeçmelerini gerektirmeyecek bir medeniyete sahip. Katarlılar yüksek eğitimli, kadınlar ekonomide söz sahibi. Ayrıca alışveriş meraklıları için Hamad International Havalimanı, Körfez ülkelerindeki en uygun duty-free alışveriş imkanını sunuyor. Şehir içinde de rüya gibi alışveriş merkezleri var. Gerek ülkede iş yapmak için, gerekse de seyahat amaçlı gitmek için tavsiye edebileceğim; şahinleri, ülkenin simgesi antilopları, tertemiz caddeleri ile dinamik ve heyecan verici, eğitimli halkı ile sonsuz bir huzur ve gelenek duygusuna sahip bir ülkeyi keşfedeceksiniz.

Diplomatic Club Doha…

ÜLKE İLE İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKENLER

Katar Devleti, Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesi. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrili. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunuyor. 2015 sayımlarına göre, 2,15 milyon nüfuslu Katar, artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin ülkesi. Katar, Ortadoğu’daki bütün Körfez ülkelerinde olduğu gibi ekonomik olarak hızla gelişmekte. Doha, Katar’ın başkenti ve en büyük şehri. Şehir, ülkenin doğusundaki Basra Körfezi kıyısında yer almakta. Doha’nın nüfusu 2015 yılı itibariyle 956 bin 460 olup, ülke nüfusunun yüzde 40’ı şehir ve banliyölerinde yaşamakta. Doha, aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezi ve Katar’ın yedi belediyesinden biri.

ZİYARET İÇİN EN UYGUN ZAMAN OCAK-ŞUBAT AYLARI

Haziran ayı ile başlayan ve 38-48 dereceye varan sıcaklık, Ekim ayı ile birlikte 25-30 derece olan en düşük ısıya ulaşmakta. Ziyaret için en uygun zaman, ideal sıcaklıkta bulunan Ocak ve Şubat ayları. Monarşiyle yönetilen ülkede 2000’li yıllardan itibaren başlayan ve halen devam eden yoğun bir inşaat çalışması dikkat çekiyor. Nüfusun büyük çoğunluğunu, halen devam etmekte olan inşaat sektöründe çalışan yabancı uyruklu işçiler oluşturuyor. Şehrin büyük bir ticaret ve alışveriş merkezine dönüştürülüp, Ortadoğu’da Dubai ile yarışır bir şehir olması planlanmakta. Yapımı halen devam eden yeni Doha Uluslararası Havaalanı Projesi (NDIA) de buna en iyi örnek. Proje tamamlandığında, bölgenin en büyük havaalanı olarak Ortadoğu’nun yeni aktarma ve bakım merkezi olması beklenmekte. 2006 yılında 15. Asya Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Doha’da, Aga Khan Ödülü’ne layık görülen Katar Ulusal Müzesi de yer alıyor.

Katar Turizm Otoritesi

MONARŞİK EMİRLİK SİSTEMİYLE YÖNETİLİYOR

Katar’da monarşik bir emirlik sistemi hâkim. Hükümet, emir tarafından tayin edilir. Ülke, Temmuz 1970’de yürürlüğe konan anayasayla yönetilmekte. 35 üyeli bir Danışma Meclisi var. Ancak bu meclisin üyeleri seçimle değil, tayinle belirleniyor ve sınırlı bir yasama yetkisine sahip. Emirin meclisin kabul ettiği yasaları veto etme hakkı var. Katar; BM (Birleşmiş Milletler), İKÖ (İslâm Konferansı Örgütü), Arap Devletleri Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı), IMF (Uluslararası Para Fonu), İslâm Kalkınma Bankası gibi uluslararası örgütlere üye.

Hande Oğuz – HMC Travel

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER