Karanlıktan aydınlığa bir üzümkent öyküsü; Alaşehir

Yazar Kadir Toprakkaya

Alaşehir Belediyesi tarafından 5 Eylül Kurtuluş Günü çerçevesinde düzenlenen “İşgalden Kurtuluşa Alaşehir; Karanlıktan Aydınlığa Bir Üzümkent Öyküsü” sergisi, 5 Eylül 2017 Salı günü Alaşehir Gençlik Merkezi’nde ziyarete açılacak.

Yunan ordusunun İzmir’i işgal ettiği 15 Mayıs 1919 tarihiyle başlayıp, Batı Anadolu’yu kaygı ve karanlığa boğan tarihsel bir kesiti, hem bölge geneli hem de Alaşehir özelinde gün yüzüne çıkaran, Alaşehir Kongresi ile ilgili dokümanlara özel bir yer veren sergi, Kurtuluş Savaşı’nın bilinmeyen kadın savaşçısı Alaşehirli Ruhiye Hanım’ı da selamlayacak. Prof. Dr. Engin Berber ve uzman sanat tarihçisi Ayşegül Güngören’in küratörlüğünde, koleksiyoner Cem Üsküp, Uluğhan Aslan ve Talat Sağıroğlu’nun destekleriyle, Kenan Demiroğlu’nun da görsel tasarımlarıyla hazırlanan sergi, 5 Ekim 2017 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Alaşehir

ÇOK YÖNLÜ OLARAK ELE ALINACAK

Bir halkın özgürlük için neler yapabileceğini ziyaretçilere duyumsatmak ve ulusal birlik düşüncesini pekiştirmeye katkı sağlamak amacıyla hazırlanan sergi, Yunan ordusunun İzmir’i işgal ettiği 15 Mayıs 1919 tarihiyle başlayıp, Batı Anadolu’yu kaygı ve karanlığa boğan tarihsel bir kesiti, hem bölge geneli hem de Alaşehir özelinde gün yüzüne çıkaracak. Sergide, emperyalist güçlere ve onların taşeronluğunu yapan Yunan ordusuna karşı Türk halkının zafer ve bağımsızlıkla sonuçlanan savaşı ve adı Cumhuriyet olan yeni bir yönetim biçimine evrilmesi, çok yönlü olarak ele alınacak. Ziyaretçiler bir yandan Alaşehir tarihinin pek çok yönünü tanıma fırsatı bulurken, öte yandan şehrin varoluş öyküsüne tanık olacak.

ALAŞEHİR KONGRESİ’NE ÖZEL BİR YER VERİLECEK

Sergi, Kurtuluş Savaşı’nın bilinmeyen kadın savaşçısı Alaşehirli efe Ruhiye Hanım, işgale saatler kala Alaşehir’e atanan Kaymakam Bezmi Nusret (Kaygusuz) ile Alaşehir Kongresi’nin katılımcıları ve kararlarını öğrenmeye de aracılık edecek. Sergiye eşlik eden panoların hazırlanmasında Osmanlıca, Türkçe ve Yunanca kaynaklardan derlenen bilgiler; fotoğraf, gravür, harita gibi görsel malzeme ve döneme ait objelerle ilk kez bir araya gelecek.

NADİDE ESERLER İLK KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Serv Antlaşması’nın 1920 yılında Konya’da basılan bir kitapçığı, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan “Yakındoğu Sorunlarına İlişkin Lozan Konferansı Antlaşması” Osmanlı Türkçesi metninin yanı sıra 1927 yılında Tayyare Cemiyeti’nce basılmış Nutuk’un ilk baskısı ile 14 Mayıs 1343 tarihli İstiklâl Madalyası ile beraberinde verilen Gazi Mustafa Kemal ıslak imzalı takdirname de sergide yer alacak. Ayrıca ilk kez, Alaşehir Kongresi Reisi Hacı Muhittin Bey’e (Çarıklı) verilmiş el yapımı hatıra Türk bayrağı, Hacı Muhittin’in kendi el yazısıyla kaleme aldığı evrak ile kartviziti de sergilenecek.

YAKLAŞIK 100 PARÇA SERGİLENECEK

Yunan ordusunca Türk siperlerine fırlatılmış top mermileri, boş kovanlarından devşirilmiş cephe hatırası vazolar, İstiklal madalyaları, hat levhalar, harp madalyası ve beratı, liyakat madalyası, mecidi nişanı ve Alman demir salip nişanı, milli müdafaa yüzükleri ve Kuvayi Milliye müfrezelerince kullanılmış silah, teçhizat ve mühimmattan oluşan yaklaşık 100 parça obje görülebilecek. Alaşehir’deki sosyal ve iktisadi yaşama ayna tutan mermer üzerine Osmanlıca yazılmış gayrimüslim bir üzüm ihracatçısına ait tabela, üzüm desenli seramik ve cam eserler, Sarıkız maden suyunun Fransız baskısı etiketi ve benzeri eserler de sergi kapsamında görülebilecek.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER