Geleneksel zeytin kültürü UNESCO yolunda!

Yazar Sinan İbiş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş başkanlığındaki heyet; İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı temsilcileriyle İspanya’nın başkenti Madrid’de, “Geleneksel Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü” başlıklı çok uluslu dosyanın UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne sunulması için değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı Tarihi Mirasın Korunması Genel Direktörü Elisa de Cabo de la Vega’nın ev sahipliğinde 11 Ekim 2017 tarihinde düzenlenen toplantıda; Akdeniz ekosistemi, kültürü ve kimliği için belirleyici ve sembolik bir değere sahip olan zeytin kültürünün insanlığın ortak mirası olarak UNESCO’ya sunulması gündeme getirildi. Bakanlık temsilcilerine göstermiş oldukları sıcak ev sahipliği için teşekkür eden Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Akdeniz bölgesinde binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüzde de devam eden zeytinin yetiştirilmesi, hasat edilmesi, işlenmesi ve gündelik hayatta kullanılmasına ilişkin geleneksel bilgi, yöntem ve ritüelleri içeren unsurun UNESCO’ya ortak dosya olarak sunulmasının, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ruhuna uygun bir girişim olacağını düşündüğünü belirtti.

geleneksel zeytin ve zeytinyağı kültürü

TÜRKİYE, EN ÇOK UNSUR KAYDETTİREN İLK 10 ÜLKE ARASINDA

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretiminin temsili listeye sunulmasının UNESCO tarafından belirlenen birçok ideale de uygun olduğunu ifade eden İbiş, Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras alanındaki tecrübesi ve öncü rolüne değinerek, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne Türkiye adına 14 unsurun kaydetirildiğini ve ülkemizin adı geçen listeye en çok unsur kaydettiren ilk 10 ülke arasında yer aldığını ifade etti.

İSPANYA’DAN TÜRKİYE’YE TAM DESTEK

Türkiye’nin zeytin kültürüyle ilgili dosya hazırlık çalışmalarını başlatmasından memnuniyet duyduklarını belirten Tarihi Mirasın Korunması Genel Direktörü Elisa de Cabo de la Vega ise, geleneksel zeytin ve zeytinyağı kültürünün başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere UNESCO’ya çok uluslu kültür mirası olarak sunulması sürecinde Türkiye’ye destek olacaklarını ifade ederek, İspanya’nın bu konuda işbirliği yapacak olmasından büyük memnuniyet duyacağını söyledi. Toplantı neticesinde “Geleneksel Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü” başlıklı çok uluslu dosyası hazırlıklarının Türkiye’nin moderatörlüğünde yürütülmesi konusunda uzlaşıya varıldı. Toplantıda ayrıca, söz konusu dosyanın iki ülkenin somut olmayan kültürel miras çalışmalarında bilgi paylaşımı ve işbirliği olanaklarını geliştireceği karşılıklı olarak ifade edildi.

UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI SÖZLEŞMESİ

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi, birden çok ülkenin sınırlarında topluluklar tarafından paylaşılan somut olmayan kültürel miras unsurlarının çok uluslu olarak UNESCO listelerine kayıt ettirilmelerini teşvik etmekte. Sözleşme ayrıca, uluslararası toplumdan işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma ruhuyla somut olmayan kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunmasını istemekte. Bu kapsamda 2016 yılında Azerbaycan, İran, Kazakistan ve Kırgızistan ile birlikte “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka” çok uluslu dosyasını UNESCO’ya kaydettiren Türkiye, yine 2016 yılında “Geleneksel Çini Ustalığı” ulusal dosyasını UNESCO’ya kaydettirerek, önemli bir başarıya imza attı.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER