Kadir Toprakkaya

Bodrum’da Slow Cheese Peynir Festivali

Bodrum’da Slow Cheese Peynir Festivali
Yazı boyunu düşür Yazı boyunu yükselt Font boyutu Yazdır

Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu öncülüğünde 2015 yılından bu yana her iki senede bir düzenlenen Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali, bu yıl 2-5 Mart 2017 tarihleri arasında Bodrum, Milas ve Muğla’da gerçekleştirilecek.

Anadolu’nun yerel peynirleri için ilk adımı 2015 yılında atan Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu, bu yıl ikincisi yapılacak olan Türkiye’nin ilk peynir festivali Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali için geri sayıma başladı. Türkiye’nin farklı yörelerinden gelen ve kaybolmaya yüz tutmuş yerel peynirlerin, yoğurt ve süt ürünlerinin üreticilerinin anlatımı ile tadılacağı ve tartışılacağı festivalde; ulusal ve uluslararası peynircilerin ve hijyen uzmanlarının katılımıyla coğrafi işaret almış ve Slow Food’un “Nuh’un Ambarı” listesine girerek Presidia olmaya hak kazanmış peynirler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın konuya yaklaşımı, gerçek gıdaya ulaşımın zorlaştığı günümüz yaşantısında neneden toruna artık aktarılamayan peynir yapımı bilgisi gibi konu başlıkları ele alınacak.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ PEYNİRLER TADILACAK

Festival programı kapsamında, Bodrum ve Milas’taki Gastronomi ve Otelcilik Meslek Liseleri ile Muğla Üniversitesi’nin Beçin’deki Meslek Yüksek Okulu yerleşkesinde çiftçilere  özel “Beyaz Peynir Üretimi” ile öğrencilere  “Peynir Yapımı” eğitimleri verilecek. 4 Mart Cumartesi günü düzenlenecek panelde ise belediyelerin, ziraat odalarının, süt birliklerinin ve sponsorların destekleriyle “Yerel Peynirlerimizi Nasıl Yaşatırız?” konusu tartışılacak. Doğal ortamlarında, mağaralarda, toprakta olgunlaştırılan,  çiğ ve kaynamış süt ile yapılan desti, tulum, göğermiş  gibi unutulmaya yüz tutmuş birçok peynirin olağanüstü lezzetleri, gerçekleştirilecek tadımlarla katılımcılara ulaştırılacak.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER VE ATÖLYELER DÜZENLENECEK

II. Slow Cheese Bodrum, Milas, Muğla Peynir Festivali boyunca Bodrum’da peynir yapım teknikleri ve peynirli lezzetlerle zenginleştirilen atölyeler düzenlenecek. Birçok yerel lokantada Türkiye’nin farklı illerinden gelen peynirlerin ve süt ürünlerinin kullanıldığı özel “Peynirli Menüler” sunulacak. Festival programı içerisinde eski ve yeni peynir kitapları tanıtımları, yazar ve şefler ile tanışma olanağı sağlayacak imza günü, belgesel film gösterimi, panel, sergi gibi farklı etkinlikler de yer alıyor.

KEÇİ ÇOBANLARININ DAĞLARDAKİ SOFRASINA ZİYARET

Festivalin diğer bir etkinliği ise, 5 Mart Pazar günü panelistlerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Milas-Kıyıkışlacık (İasos Antik Kenti) gezisi. www.slowcheesebodrum.com web sitesinden ayrıntıları paylaşılacak ve [email protected] e-mail adresi üzerinden başvuru yapılabilecek bu özel gezide katılımcılar, keçi çobanlarının dağlardaki sofrasına konuk olacaklar.

Bir Cevap Yazın

vakıf taşdelen su

noyadecor