Azerbaycan: Kuzey-batı seyahat rotası

Yazar Kadir Toprakkaya

Azerbaycan ‘ın kuzey-batı seyahat rotası, kendine has özellikleri ile dikkat çeken destinasyonlardan oluşuyor. Bakü’den başlayıp Şamahı, İsmayıllı, Kebele, Şeki ve Kah’dan geçerek Zagatala’da biten bu rota, unutulmaz ve uzun soluklu tatil anıları için mükemmel bir seçim… 

BAŞKENT BAKÜ

Tabii ki, herhangi bir rota ile yola çıkmadan önce Azerbaycan’a ilk defa seyahat edenlerin başkent Bakü’yü keşfetmeleri çok önemli. Kadim tarihi ve modern altyapısı ile dikkat çeken Bakü, her mevsimde tadına varılabilecek bir şehir. UNESCO tarafından korunan ve yerel halk tarafından “İçerişehir” diye bilinen, Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi’nin Orta Çağ dönemine ait atmosferini koruduğu kısmı ile başlayan tarihe yolculuğunuzu, günümüzün en modern mimari yapılarına ziyaret ile taçlandırabilirsiniz.

Yaz aylarında şehir merkezinden bir saatlik mesafede yer alan hareketli plajlarda güneş ve kumun tadını da çıkarabilirsiniz. Bu plajlardan birinin yer aldığı Sea Breeze Resort, geçtiğimiz günlerde “Sea Breeze Summer Fest-2022 “etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu beş günlük etkinlik, hem yerel hem de Türk müzisyenler de dahil olmak üzere yaklaşık 150 şarkıcı eşliğinde Hazar Denizi’nin esintili akşamlarını unutulmaz kıldı.

Azerbaycan Şamahı

ŞAMAHI

Şamahı, başkent Bakü’den yaklaşık bir buçuk saat kadar mesafede yer alan tarihi bir şehir. Azerbaycan ‘ın ilk camisi olan ve 743 yılında inşa edilmiş Cuma Camii burada yer alıyor. Aileniz ile tatil için ideal bir yer olan bu şehirde, alpaka çiftliğinden safari parkına kadar çok ilginç aktiviteler bulabilirsiniz. Diğer taraftan Şamahı, şarap severleri de unutmuyor. Şöyle ki, alpaka çiftliğinden beş dakikalık sürüş mesafesinde yer alan ve “Meysari” olarak da bilinen Şirvan Şarapları fabrikası ve üzüm bağlarını ziyaret ederek, muhteşem bir manzara eşliğinde Abgora Restoran’da lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. 

Azerbaycan İsmayıllı

İSMAYILLI

Şamahı’dan bir saatlik sürüş mesafesinde yer alan İsmayıllı, otantik köy ve kasabaları ile dikkatleri çekiyor. Bunlardan biri, İpek Yolu’nun izlerinin hâlâ hissedildiği Basgal. Burası kadınlar için ipek başörtüsü olan ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde yer alan “kelağayı” yapma sanatının esas vatanı sayılırken; Lahıc köyü de şapka yapımı, deri üretimi, demircilik, halı dokuma ve bakırcılık sanatıyla tanınıyor. Tarihi 2000 yıl öncesine dayanan köy, şu anda tarihi ve kültürel bir rezerv olarak işlev görürken, aynı zamanda muhteşem bir yerel mutfağa sahip. Tarih severlerin yanı sıra doğada yürüyüşe meraklı olanlar, özellikle yaz aylarında bu köyü keşfe çıkabilirler. Şarap rotasında olanlar ise İsmayıllı’ya kadar gelmişken, açık havada yüzme havuzu, huzurlu bir atmosfer sunan misafirhanesi, eski çağları hatırlatacak şekilde tasarlanmış şarap tadım odaları ve mahzenleri ile dikkat çeken Chabiant’ta konaklayabilirler.

KEBELE

İsmayıllı’dan arabayla bir saat uzaklıkta yer alan Kebele, turistler için birçok farklı aktivite sunuyor. Tufandağ Dağ Tatil Köyü, lüks otelleri ve her yaş için farklı aktiviteleri ile kış aylarında olduğu kadar yaz aylarında da faaliyet gösteriyor. Şehir, “istisu” diye bilinen termal su kaynakları ile de dikkat çekiyor. Modern tedavi yöntemlerinin uygulandığı birinci sınıf sağlık merkezlerinde birbirinden farklı prosedürlerden geçebilir veya şehrin tarihi bölgelerini ziyaret edebilirsiniz. Burada da şarap severleri unutmuyoruz; Savalan Şarap Fabrikası, farklı üzüm çeşitlerinden üretilen kaliteli şarapları ve muhteşem manzarası ile unutulmaz deneyimler için tüm mevsimlerde ziyaretçilerini karşılamaya hazır.

Azerbaycan Şeki
ŞEKİ

Kebele’den hemen sonraki durak, tarihi Şeki şehri. Bir zamanlar efsanevi İpek Yolu üzerinde yer almış bu şehir, ülkenin gerçek seyahat mücevherlerinden biri. Buraya kadar geldiyseniz, el sanatları dükkânları ve kervansarayları, Arnavut kaldırımlı sokakları ve rengârenk tatlıcıları keşfetmenin keyfini çıkarmanız tavsiye edilir. Tüm bunların yanı sıra tarihi yapısı ile merak uyandıran Şeki’de 18. yüzyıla ait Şeki Han Sarayı, şehrin tarihi merkezi ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış bulunuyor. Şeki’nin bir diğer özelliği ise yerel yemekleri. Piti ve Şeki helvasını mutlaka denemelisiniz.

KAH VE ZAKATALA

Kuzey-batı rotası, en son Kah ve Zakatala ile tamamlanıyor. Bu bölgeler, muhteşem dağların çevresinde nefes kesen manzaralar, tarihi kilise ve kuleler, fındık ve hurma gibi birbirinden lezzetli gıda ürünleri ile tanınıyor. Kah, aynı zamanda eski arıcılık yöntemlerini görmek için mükemmel bir yer. Şöyle ki, Lekit köyü yakınlarında çeşitli bal bazlı ürünler üreten, yaklaşık 300 koloni arı tutan bir aile işletmesini ziyaret ederek bu konuda bilgi edinebilir ve organik bal tadımı yapabilirsiniz. Zakatala’da ise nehir alabalığı yetiştiriciliği çiftliği yer alıyor. Bu çiftlikte profesyonel balık yetiştiricileri tarafından eko tura katıldıktan sonra, tesis bünyesindeki restoranda kendi ellerinizle tuttuğunuz balıkların tadını çıkarabilirsiniz.

Bu bölge, çarpıcı yürüyüş parkurlarına da ev sahipliği yapıyor. Burada Transkafkasya patikalarına Azerbaycan ‘ın ilk rotasının dahil edilmesiyle doğada yürüyüş meraklıları için daha kapsamlı deneyimler geliştiriliyor. Bu bölgede yer alan parkurlardan biri 97 km uzunlukta ve bu rota tarihi Şeki’den başlayıp, ülkenin kuzeybatı bölgesinin en göz alıcı yerlerinden geçerek Zakatala’ya kadar devam ediyor.

Böylelikle, Azerbaycan ‘a geldiğinizde Kafkas Dağları ile çevrili kuzey-batı rotasının zengin doğa ve tarih ile lezzetli yemek ve şarapların yerel misafirperverlikle taçlandığı tüm deneyimlerinin tadını çıkarıp, unutulmaz anılarla geri döneceksiniz.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER