Antonina Sanat Galerisi, “Birlik” ile kapılarını açtı

Yazar Yaprak Gürdal

Antonina Sanat Galerisi, 1985 yılında Kadıköy Altıyol’da kurulan Mine Sanat Galerisi ve 1997 yılında kurulan Antonina Turizm’in işbirliği ve sinerjisiyle İstanbul’da sanatseverlere kapılarını açtı. Mekanın ilk sergisi olma özelliğini taşıyan “Birlik”, bu iki öncü kurumun birlikteliğine ve gösterdikleri dayanışmaya bir gönderme niteliğini taşıyor.

Türk Çağdaş Sanatı’nın usta isimlerinin bir araya geldiği sergide Halil Akdeniz, Gülçin Aksoy, Koray Ariş, Tomur Atagök, Bedri Baykam, Bahri Genç, Genco Gülan, Bubi, Serhat Kiraz, Nur Koçak, Neslihan Pala ve Yusuf Taktak’ın çalışmaları yer alıyor. Antonina Sanat Galerisi’nin “Birlik” sergisini, 5 Aralık-5 Ocak 2018 tarihleri arasında Harbiye Halaskargazi Caddesi No:9 Kat:1 adresinde ziyaret edebilirsiniz.

TOURMAG Turizm Dergisi olarak biz de Antonina Sanat Galerisi’ndeki bu güzel serginin açılışına gittik. Editörlerimizden Yaprak Gürdal (http://kucukdunya.com), Antonina Turizm’in sahibi Atilla Tuna ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. İşte, söyleşimizin ayrıntıları:

Antonina Sanat Galerisi

Bize Antonina Turizm’in 20 yıllık öyküsünü aktarabilir misiniz?

1997 yılına kadar rehberlik yapıyordum, sonra Antonina Turizm’i kurdum. O dönemde İstanbul şehir turları çok fazla yapılmıyordu. Ben de İstanbul turlarıyla başladım, ardından yurt içi ve yurt dışı turlar geldi.

Antonina ismi nereden geliyor?

Antonina, İstanbul’un eski isimlerinden biri. İmparator Septimus Severyus’un eşinin adı. 196 yılında İmparator şehri aldıktan sonra şehri eşine atfetmiş ve Antonina ismini vermiş. Biz de İstanbul’u simgeleyen bu ismi seçmeyi uygun gördük.

Yaptığınız turlar hakkında bilgi alabilir miyim?

İş felsefemiz inovasyondur. Örneğin, bu felsefe çerçevesinde nostaljik dolmuş projesini ortaya çıkardık. Hiç kullanılmayan arabaları renove edip, onları turizmin hizmetine kazandırdık. Yazarlarla edebiyat turu yapıyoruz. Bu şekilde yaklaşık 130 İstanbul turumuz var. Konularında uzman rehberlerle çalışıyoruz. Bunu yurt içi ve yurt dışı turlarına da yansıttık. Bu şekilde tematik turlarımız da ortaya çıktı. Örneğin şarap turu, sanat turu, mimari tur, arkeolojik tur gibi konseptler oluştu. Gittiğimiz ülkelerin kültürüne odaklanıp, o turun içini dolduruyoruz. Gastronomi konusunda gittiğimiz ülkenin ağız tadını yansıtan, aynı anda müziklerini de dinleyebileceğimiz turlar organize ediyoruz.

Rehberlik ve rehberler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Türkiye’deki rehberler yeterince bilgi ve birikime sahip mi?

Bu çok hassas bir konu. Rehberlik iyi bir meslek, ama iyi rehber bulmakta zorluk çekiyoruz. Rehberin çok yönlü olması gerekiyor. Biz rehberleri üç kategoriye ayırıyoruz: İstanbul tur rehberi, yurt içi tur rehberi, yurt dışı tur rehberi. İstanbul rehberi, İstanbul’u çok iyi tanıyor olmalı. Bunu dile getirip, karşı tarafı iyi dinlemeli. Yurt dışı turlarında ise durum daha farklı. Yaşamadığınız bir ülkenin kültürünü yansıtıyorsunuz! Bunu akıcı anlatabilmek de çok önemli. Antonina Turizm, iyi rehberlik hizmeti konusunda iddialı bir kuruluştur.

TÜRSAB seçimleri ertelendi? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Seçimlerin iptal edilmesini çok yadırgadım. Bundan sonra seçilecek yönetim umarım başarılı olur. Biz, TÜRSAB’ın bizi koruyacak ve kollayacak bir yapıda olmasını bekliyoruz.

İstanbul için bir şeyler söylemek ister misiniz? Sizce İstanbul yeterince tanıtılıyor mu?

İstanbul kesinlikle yeterince tanıtılmıyor. Mesela Hollywood devreye girmeli, edebiyat ve haberler devreye girmeli. Bu iş sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi içinde ele alınmamalı.

Antonina Turizm’e çalışma hayatında başarılar diliyoruz. Köklü bir geçmişi olan bu şirket, sanat tarihi uzmanı Atilla Tuna önderliğinde eminiz daha nice başarılı projelere imza atacaktır…

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER