Aktüel Arkeoloji, son sayısında Antalya’yı konuk etti

Yazar Kadir Toprakkaya

Aktüel Arkeoloji Dergisi, geçen yıl Gaziantep ile başlattığı “Kent ve Arkeoloji” temalı serisinin son sayısında Antalya’yı konuk etti. Antalya Tanıtım Vakfı’nın (ATAV) önerisi ve desteğiyle derginin 56. sayısı tamamen Antalya’ya ayrıldı.

Dünya turizm pazarında bir turizm kenti ve markası olan Antalya, çok yoğun arkeolojik sit alanlarına sahip olması ile “Arkeoloji Zengini Kent” özelliğiyle de öne çıkıyor, Türkiye’de klasik arkeolojinin başkenti unvanıyla biliniyor. Bu çalışma, son yıllarda özellikle turizmde yaşanan krizle birlikte turizmin çeşitlendirilmesi ve farklı kaynaklar-yeni cazibe alanları yaratılması konusundaki faaliyetleri destekleyecek bir amaç da içererek, Antalya’nın sahip olduğu tarihsel ve kültürel mirasa güçlü bir vurgu yapıyor.

KAZI BAŞKANLARININ KALEMİNDEN OKUYUCUYA

Gazipaşa ilçesinde bulunan Selinus’tan, Antalya’nın Unesco Dünya Mirası yolcuğunda olan Kaleiçi’ne, oradan sanki bir mavi yolculuğa çıkar gibi Perge, Olympos, Myra, Andriake, Kekova, Patara ve Ksanthos’a kadar en özel antik yerleşimler, kazı başkanlarının kaleminden okuyucuyla buluşuyor. Milattan önce 3. yüzyıldan itibaren kesintisiz 700 yıl Nekropol olarak kullanılmış olan Eski Doğu Garajı bölgesinde tamamlanmış kazı çalışmaları, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya Doğugarajı Müzesi Projesi, Likya Bölgesi’nin yeni Andriake Müzesi ve Sinagogu da dergiye farklı bir boyut katıyor.

ÖNEMLİ İSİMLERDEN KATKI

Prof. Dr. Havva İşkan, Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, Prof. Dr. Nevzat Çevik, Prof. Dr. B. Yelda Olcay Uçkan, Doç. Dr. Birol Can, Yrd. Doç. Dr. Gökçen Kurtulmuş Özaşkın, Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, Evren Dayar, Mehmet Şengül, Mustafa Demirel, Seher Türkmen de yazı ve görselleriyle çalışmaya katkı sağladılar.

ÖNCELİKLİ HEDEF, ANTALYA’NIN DOĞAL VE TARİHİ ZENGİNLİKLERİNİ TANITMAK

Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, konu ile ilgli yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin başlatmış olduğu Kent ve Arkeoloji çalışmasını çok önemsiyoruz. Sahip olduğumuz arkeolojik zenginliğin son verilerle okuyucuyla buluşturulması, kentimizin tanıtımı için de çok önemli. Antalya gibi doğal ve tarihi zenginliklerimizi tanıtma konusundaki çabalarımızı sürdürmek en önemli hedefimizdir. Derginin Haziran ayında yayınlanacak İngilizce baskısının da yurtdışında çok ilgi çekeceğine inanıyorum. Sadece toprak üstündeki arkeolojik buluntular değil, denizlerimizin altındaki zenginliklerimizi de bu sayıda unutmadık. Bu çalışmaları destekleyen kurumlarımıza ve yazarlara teşekkür ediyoruz.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER