2021, “Hacı Bektaş Veli Yılı” ilan edildi

Yazar Kadir Toprakkaya

Cumhurbaşkanlığı, 2021 yılını “Hacı Bektaş Veli Yılı” ilan etti. Yayımlanan genelgede; “Hacı Bektaş Veli’nin kıymetli düşüncelerinin gelecek nesiller tarafından anlaşılıp benimsenmesi amacıyla, 2021 yılı boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Resmi Gazete’de yer alan genelgede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Bir olalım, iri olalım, diri olalım”, “İncinsen de incitme”, “Her ne ararsan kendinde ara”, “Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et”, “Düşmanının bile insan olduğunu unutma” sözleriyle bütün insanlığı sevgi, saygı, barış ve kardeşliğe davet eden Hacı Bektaş Veli’nin iyiyi, doğruyu, güzeli, ahlaklı ve erdemli olmayı, insan olmanın en temel vasfı olarak tanımladığını belirtti.

UNESCO İLE AHİ EVRAN VELİ, YUNUS EMRE VE HACI BEKTAŞ VELİ TANITIMI

Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran ve Yunus Emre, “UNESCO 2021 Yılı Anma ve Kutlama Etkinlikleri” kapsamına alınmıştı. Daha önce Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelge ile ‘Bizim Yunus’ ve ‘Dünya Dili Türkçe’ başlıklarıyla yıl boyunca etkinlikler yapılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Yeni yayımlanan genelgede de düşünce ve öğretileriyle asırlardır sevgi, hoşgörü, birlik, beraberlik ve barışı öğütleyen Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. yılı olan 2021 yılının, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındığı hatırlatıldı.

Hacı Bektaş Veli Yılı

KARDEŞÇE YAŞAMAYA ÇAĞIRAN HACI BEKTAŞ VELİ

Etkinliklerin planlanacağı duyurulan genelgede, Hacı Bektaş Veli’nin günümüze dair önemine şu ifadelerle vurgu yapıldı: “Hacı Bektaş Veli’nin insan sevgisine, hoşgörüye ve barışa dayalı, geniş kitleleri etkileyen düşünceleri Anadolu’da toplumsal kimlik ve birliğin oluşmasına ve sürdürülmesine önemli katkılar sağlamıştır. Anadolu’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada, kendinden sonraki nesillerin yolunu aydınlatmaya devam eden Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Mevlana gibi düşünür ve gönül insanlarının inanç, ahlak, hoşgörü, sevgi ve saygıyı esas alan yaşam felsefeleri, birlik ve beraberlik anlayışının yerleşmesinde bugün de merkezi bir rol oynamaya devam etmektedir. İnsanları saygı ve hoşgörü çerçevesinde bir arada kardeşçe yaşamaya çağıran Hacı Bektaş Veli’nin hem ülkemiz hem de dünya için ne denli büyük bir değer olduğunun güçlü bir biçimde vurgulanması, kıymetli düşüncelerinin gelecek nesiller tarafından anlaşılıp benimsenmesi amacıyla 2021 yılı boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda düzenlenecek etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütüleceğini ifade ederek, bu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirleneceklerin Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabileceğini duyurdu.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER